Binnenland
KRO-NCRV

Hoe kunnen de sportclubs gered worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen de sportclubs gered worden?

Hoge energieprijzen, tekort aan vrijwilligers en steeds complexere bureaucratie: door een opeenstapeling van problemen dreigen sportclubs in Nederland massaal om te vallen. "Veel verenigingen zijn technisch al failliet", zegt Daniel Klijn. Met hem en andere experts kijken we in Spraakmakers naar oplossingen.

Daniel Klijn is bestuurder bij het Register voor Verenigingsbestuurders. Uit zijn onderzoek blijkt dat het meerendeel van de sportclubs er beroerd voorstaan. Financieel teren ze in op reserves en veel vrijwilligers blijven weg of zijn overbelast. Door de enorme bureaucratie die komt kijken bij het runnen van een sportclub, is het moeilijk om nieuwe vrijwilligers en bestuursleden te werven.

Overbelaste sportbestuurder

Luisteraar Raymond Gelissen is sportbestuurder bij voetbalvereniging Sporting Heerlen, maar ook nog IC-verpleegkundige. Hij is naast zijn baan 26 uur per week bezig met de sportvereniging. En dat valt hem tegen. "Ik had nooit gedacht dat het zoveel werk zou zijn. Dat heb je echt niet door als je op het voetbalveld loopt."

Huur velden

Volgens Gelissen wordt het maatschappelijke en sociaal belang van de sportclubs onderschat en moeten gemeentes meer doen om ze overeind te houden. Zo zouden ze de huur van de velden kunnen kwijtschelden. Daarnaast zou hij graag financiële ondersteuning willen vanuit de gemeente "van mensen die echt weten waar je het geld vandaan moet halen".

Jeugdfonds Sport & Cultuur

De vereniging van Gelissen ligt in een zogeheten achterstandswijk, Heerlen-Noord. Veel van de 465 leden hebben financiële problemen en kunnen aanspraak maken op geld uit het Jeugdfonds voor Sport & Cultuur. "Het is natuurlijk heel mooi dat de contributie van ongeveer 30 procent van de junioren door het fonds wordt betaald, maar dat zorgt wel voor veel papieren rompslomp. Per kind kost dat een uur om in te vullen en dat elk half jaar opnieuw."

Quote

Als je niet helpt, kun je helaas geen lid zijn

Taakplicht

Pepijn Hentenaar is voorzitter van FC Oegstgeest. Om het tekort aan vrijwilligers op te vangen, heeft zijn club een taakplicht ingesteld. "Je moet bij ons een of twee keer per jaar iets doen", vertelt Hentenaar. "We hebben diensten in de schoonmaak, bardienst, onderhoud en training."

Het gebeurt volgens hem zelden dat leden niet meewerken, maar het wordt dan ook gecontroleerd. "Als je het niet doet, dan kun je helaas geen lid zijn."

Duurzaamheid

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis wil dat bestuurders van een club ontzorgd worden door de gemeente. Hij roept de minister en gemeente dan ook op om sportclubs te helpen. Te beginnen bij de enorme verduurzamingsopgave voor de accommodaties. "Daar moet de overheid regie opnemen met alle financiële middelen en kennis."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie