Binnenland
KRO-NCRV

'Frustratiegevoel' tijdens vakantie? 'Hoe kleiner de kinderen, hoe kleiner het wensenpakket moet zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Frustratiegevoel' tijdens vakantie? 'Hoe kleiner de kinderen, hoe kleiner het wensenpakket moet zijn'

Het is vandaag de drukste zomerdag op Schiphol. Nederlanders gaan massaal op vakantie, maar dat is lang niet altijd zaligmakend. Zo kunnen er spanningen ontstaan in het gezin, is er weinig structuur, kunnen hoge verwachtingen tegenvallen én zijn de kosten voor sommigen reden voor stress. "Hoe kleiner de kinderen, hoe kleiner het wensenpakket moet zijn", zegt Anna van den Breemer, journalist van De Volkskrant, bij Spraakmakers.

Volgens Van den Breemer is verwachtingsmanagement het "toverwoord" voor ouders die op vakantie gaan met kinderen. "Voordat je kinderen krijgt, staat vakantie gelijk aan ontspanning, musea en boeken. Zodra je jonge kinderen krijgt, is dat veel moeilijker. Het ritme is anders", aldus de Volkskrant-journalist. "Je moet de invulling een beetje veranderen."

Duidelijke regels

"Vakantie met kleine kinderen is een gratis mindfulness-cursus." Daarom zouden ouders de kleinere momenten, zoals naar de lokale supermarkt gaan, tot een uitstapje maken. "Je krijgt een relaxtere vakantie als je de regels duidelijk maakt, dan heb je niet die discussie", gaat Van den Breemer verder.

Agrarische samenleving

Daarnaast adviseert Van den Breemer om met andere gezinnen op vakantie gaan, zodat ouders samen kunnen opvoeden, elkaar kunnen spreken en de kinderen elkaar bezig kunnen houden. Het is namelijk nogal wat, die zes weken zomervakantie voor schoolgaande kinderen. "In de 19e eeuw is het ontstaan, toen was Nederland een agrarische samenleving. Kinderen gingen al naar school, maar om ervoor te zorgen dat kinderen konden helpen met de oogst, kregen ze vakantie", legt Jacques Dane, conservator van het Nationaal Onderwijsmuseum, uit.

'Even uit je routine'

Dane "hoopt" dat er nog eens verandering komt in die zes weken. "Veel pedagogen vinden de vakantie van zes weken te lang, je verliest dan je vaardigheden." Voor schrijver Ingmar Heytze is vakantie ook niet zo nodig. "Ik heb al lang geleden geoptimaliseerd hoe ik graag leef, daar hoort vakantie niet per se bij. Even uit je routine is gezond, maar ik vind het iets hebben van een collectieve psychose."

Vrijetijdsziekte

Ad Vingerhoets, emiritus hoogleraar emoties en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, kwam ooit met de term 'vrijetijdsziekte'. Dit fenomeen houdt dat best wat mensen alleen ziek worden in het weekend of tijdens de eerste dagen van een vakantie. Dat zou ermee te maken hebben dat het lijf "signalen" onderdrukt, omdat er "nog allerlei deadlines" behaald moeten worden vlak voor de vakantie.

"Uit onderzoek blijkt dat pijn en vermoeidheid ervaren aandacht voor nodig is. Als je zo druk bent, ervaar je het niet", legt Vingerhoets uit. Het kan ook komen doordat men veel adrenaline krijgt van vrij zijn en vervolgens proberen te ontspannen. "Daardoor kan je lichaam uit balans raken, evenals je afweersysteem, en dan ben je kwetsbaarder voor ziektes."

Frustratiegevoel

Luisteraar Franke van der Laan hekelt vakanties. "Het is een ongezonde trend dat vakantie zo belangrijk is geworden", zegt Van der Laan. "Vakantie is een soort frustratiegevoel dat ons eigen land niet meer te genieten is. We zijn zo ver af gegroeid van waar het leven voor bedoeld is, dat we met massatoerisme alle mooie plekjes van de wereld bezoeken en deze ook weer verpesten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie