Binnenland
BNNVARA

Extra jeugdzorg volgens Jeugdinstituut geen oplossing: 'Individueel antwoord op gezamenlijk probleem'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra jeugdzorg volgens Jeugdinstituut geen oplossing: 'Individueel antwoord op gezamenlijk probleem'

Een op de zeven jongeren zoekt hulp bij jeugdzorg, waarvan meer dan een kwart kampt met angst- en depressieklachten. Ondertussen groeien bij de GGZ de wachtlijsten alleen maar door. Toch is extra jeugdzorg volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) niet de oplossing, laten zij in een essay weten. Directeur van het NJi, Rutger Hageraats, pleit in De Nieuws BV voor meer verantwoordelijkheid voor de maatschappij, ouders en politici in plaats van meer therapie voor jongeren.

De problemen waar jongeren mee kampen hebben volgens Hageraats te maken met de samenleving waarin ze opgroeien, prestatiedruk en de verwachtingen waaraan ze moeten voldoen. "Op een gegeven moment kunnen ze het niet meer bolwerken en hebben ze er last van. Dan vragen ze zich af of ze naar een hulpverlener moeten." Een logische reactie, maar niet de oplossing voor het probleem, aldus Hageraats.

Gegroeid in de samenleving

Mentale problemen onder jongeren is iets wat gegroeid is in de samenleving, zegt Hageraats. Daarin spelen volgens de directeur onder andere individualisering en sociale media een grote rol. Volgens Hageraats nemen jongeren online een voorbeeld aan leeftijdsgenoten en influencers. Dit zorgt ervoor dat jongeren zichzelf gaan vergelijken met elkaar. "In het hoofd leidt dat ertoe dat je denkt dat je beter moet zijn. Het is dus niet zo gek dat mentale problemen dan toenemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oplossing

Volgens Hageraats moeten we deze problemen oplossen door als samenleving samen te werken. "Wij hebben best een goede jeugdzorg," zegt Hageraats, "ondanks de vele problemen is het systeem goed voor veel jongeren die het echt nodig hebben." Het probleem is volgens hem dat te veel jongeren bij jeugdzorg aankloppen. "Het is een individueel antwoord op een gezamenlijk probleem."

Het NJi ziet het als uitdaging een sfeer te creëren waarin ouders, jongeren, leerkrachten en zorgprofessionals dichter naar elkaar toe kunnen komen en waarin duidelijk wordt dat niemand er alleen voor staat. Tijd is daarin een groot obstakel. "We jakkeren maar door, maar ouders, jongeren en leraren hebben steeds minder tijd. De druk is enorm hoog." Dat is ook het eerste wat volgens Hageraats moet verdwijnen: de druk. "Het moet tegenwoordig allemaal zo snel. Maar die snelheid is voor jongeren op de lange termijn schadelijk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie