Binnenland
BNNVARA

Mysterieuze regenschaduwspecialisten zijn te vinden in oude bossen

foto: Bart Horversfoto: Bart Horvers
  1. Nieuwschevron right
  2. Mysterieuze regenschaduwspecialisten zijn te vinden in oude bossen

Regenschaduwspecialisten zijn schimmels die alleen voorkomen op plekken waar geen regen valt. In diepe schorsspleten, droog dood hout en ontschorste stamstukken van oude bomen bijvoorbeeld. Om ze goed te zien, dan moet je wel héél dicht bij de boom staan. Bosecoloog Klaas van Dort en fotograaf Bart Horvers deden dat en maakten een gids over deze schimmels. In Vroege Vogels gaan ze op zoek naar regenschaduwspecialisten in Wolfheze.

Veel regenschaduwspecialisten zijn een samenwerking tussen een schimmel en een alg, net zoals de korstmos. Maar er zijn ook de zogeheten niet-gelichenseerde regenschaduwspecialisten, die alleen uit een schimmel bestaan. Wat de regenschaduwspecialisten, ook wel Coniocarpen genoemd, verbindt, is hun uiterlijk: ze zien er namelijk allemaal uit als speldenknoppen. Er is nog veel mysterie rondom de biologie van deze schimmels, omdat ze tot nu toe nog relatief weinig bekend zijn.

foto: Bart Hovers

Ruig pruikspijkertje. Fotograaf: Bart Horvers

Bossen met een hoge natuurwaarde

Ook in het buitenland groeit te belangstelling voor regenschaduwspecialisten. Van Dordt wordt vaak gevraagd voor inventarisaties in oude bossen in Spanje en Denemarken. Omdat veel soorten alleen voorkomen op hele oude bomen of dood hout, zijn ze een indicator voor bossen met een hoge natuurwaarde.

"Het bos heeft hier jarenlang zijn gang kunnen gaan. Dat zorgt voor een enorme diversiteit aan schimmels, maar ook een hogere diversiteit aan insecten en vogels", zegt van Dort. Een voorbeeld van zo'n bos in Nederland vind je langs de N783 bij Wolfheze, waar bosbeheerders oude en dode bomen zoveel mogelijk laten staan. De zogeheten 'boomlijken' die overblijven vormen een hotspot voor regenschaduwspecialisten.

De wondere wereld van de regenschaduwspecialisten

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie