Binnenland
KRO-NCRV

Schaatser Kjeld Nuis snapt kritiek Sven Kramer op Sportgala niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaatser Kjeld Nuis snapt kritiek Sven Kramer op Sportgala niet

Vanavond wordt bekend wie de Sportman en Sportvrouw van het Jaar zijn. Sven Kramer uitte begin december kritiek op het Sportgala, wat hem betreft kan het beter afgeschaft worden. Kjeld Nuis is één van genomineerden bij de mannen. Hij is vereerd met de nominatie en kan zich niet vinden in de kritiek van collega Kramer.

Kritiek Kramer

Als Nuis de prijs vanavond wint, gaat hij in zijn speech wat zeggen over de kritiek van Kramer. "Ik snap dat je gaat zeiken als je zo vaak genomineerd bent en maar één keer de prijs gewonnen hebt", zegt Nuis. Ongeacht of hij zelf wint vanavond, blijft hij het Sportgala een mooi evenement vinden.

Nuis won dit jaar twee gouden medailles tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Hij is de derde schaatser in de geschiedenis die dubbel goud won tijdens een Olympische spelen. "Sinds ik die twee gouden medailles heb gewonnen gaat het alleen maar daarover, dus de nominatie kwam niet als een verrassing", zegt Nuis.

Doping in de schaatssport

Nuis reageert ook op het nieuws dat dinsdagochtend naar buiten kwam dat schaatsarts Rob Pluijmers leden van de kernploeg in de jaren tachtig doping heeft gegeven. "Ik vind de verhalen nogal vaag. Dit is dertig jaar geleden gebeurd en er is niets nieuws boven tafel gekomen. Ik vind het jammer dat het op deze manier moet."

Vanavond om 20.30 zendt de NOS live op NPO 1 het Sportgala uit. Eerder vandaag sprak ook schaatser en genomineerde Sportvrouw van het Jaar, Jorien ter Mors, zich in Spraakmakers uit over het dopingverhaal van de Volkskrant.

Ster advertentie
Ster advertentie