Binnenland
AVROTROS

Strafeis: TikTok gevaarlijk voor kinderen en moet schadevergoeding betalen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Strafeis: TikTok gevaarlijk voor kinderen en moet schadevergoeding betalen

Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) daagt de populaire app TikTok voor de rechter voor het overtreden van de privacy-wetgeving. TikTok zou de veiligheid van kinderen op het spel zetten. Advocaat Douwe Linders staat Somi bij en legt uit waarom TikTok wordt gedaagd. 5 Vragen over deze claim.

1. Om welke privacyschendingen gaat het in uw ogen?

De kern is dat TikTok zich voordoet als onschuldig en leuk videoplatform waarbij kinderen spelenderwijs videootjes kunnen maken en delen, maar eigenlijk is het een dataverslindende advertenties aangestuurd vanuit China met als doel zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze verwerken veel te veel persoonsgegevens zonder dat daar toestemming voor is gevraagd aan de ouders. En er wordt heel intransparant overgedaan over wat er met die data gebeurt. Dat is strijd met de AVG, consumentenwetgeving en de mediawet omdat er veel schadelijk content opstaat, waar zelfs kinderen aan zijn overleden omdat ze het hebben nagedaan.

2. Wat doet Tiktok nu al om de jonge gebruikers te beschermen tegen ongewenste online ervaringen?

Bijzonder weinig. Ze hebben een manier nu waarbij ouders kunnen zien wat hun kind doet, maar daarvoor moeten ouders zelf een account aan maken en ook al hun gegevens delen met TikTok. En dat blijkt helemaal niet zo effectief. Kinderen kunnen makkelijk onder die controle uitkomen.

3. De massaclaim kan oplopen tot ruim 1,4 miljard euro. Waar is dat bedrag op gebaseerd?

Dat is gebaseerd op het aantal minderjarige gebruikers. Dat zijn er ongeveer 1 miljoen. Wij hebben uitgerekend dat er een bepaald aantal kinderen tussenzit onder de 13, een groep van 14, 15 en een groep van 16, 17. Wij vinden dat de schade voor kinderen onder de 13 veel hoger is. Voor die groep vragen we nu 2000 euro per kind. Voor 14-15 1000 euro en 16-17 jaar 500 euro.

4. Moeten ouders niet gewoon in de gaten houden wat kinderen op hun smartphone doen?

Ja, maar dan moeten ouders in staat worden gesteld. Dat gebeurt niet bij TikTok. En zelfs als ze het wel zouden kunnen bekijken, kunnen ze nog steeds niet controleren welke gegevens wel en welke gegevens niet worden gebruikt.

5. Hoe schatten jullie je kansen in?

Heel goed. Ik denk dat alle eisen om maatregelen te treffen voor de veiligheid van kinderen voor een groot deel toegewezen zullen worden. Ook die schadeclaim acht ik heel kansrijk. De Europese privacy wetgeving biedt daar een stevige grondslag voor.

Massaclaim van 1,4 miljard euro tegen TikTok vanwege privacyschending kinderen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie