Binnenland

Kabinet schrapt 1,5-meterregel en voert coronatoegangsbewijs in per 25 september

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet schrapt 1,5-meterregel en voert coronatoegangsbewijs in per 25 september

De anderhalvemeterregel wordt vanaf 25 september losgelaten. Dat heeft het kabinet bevestigd in de persconferentie over de coronamaatregelen.


Vanaf die datum heeft iedereen vanaf 13 jaar een coronapas nodig om binnen te komen in alle horeca (behalve afhaalrestaurants) en bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden. Dat geldt ook voor kunst en cultuurinstellingen, zoals bioscopen en theaters.

De coronapas geldt als bewijs dat mensen gevaccineerd zijn, onlangs negatief getest of hersteld van covid-19. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten krijgen hier extra geld voor van de overheid.

Sluitingstijd 00:00 uur blijft

Het maximum aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd wordt afgeschaft voor evenementen buiten en voor evenementen binnen met een vaste zitplaats. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers binnenlaten en hier geldt een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 uur en 06.00 uur.

De horeca kan weer gaan draaien op maximale capaciteit en de zitplaatsverplichting vervalt. Wel blijft alle horeca nog steeds gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. Discotheken en clubs mogen weer open, maar tot maximaal 00.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen.

Thuiswerkadvies verdwijnt

Op middelbare scholen, mbo's en hoger onderwijs hoeven straks geen mondkapjes meer gedragen te worden bij verplaatsingen binnen het gebouw. Ook vervalt op basisscholen de quarantaineplicht voor hele klassen wanneer een leerling positief test op het coronavirus.

Ook het thuiswerkadvies verdwijnt. De nieuwe slogan wordt: 'Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is'.

Verder verdwijnt de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit het buitenland. Vanaf 22 september hoeven gevaccineerde reizigers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden niet meer in quarantaine.

Persco

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie