Binnenland
BNNVARA

Hoe Tim Knol een ware ambassadeur van de natuur werd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Tim Knol een ware ambassadeur van de natuur werd

Zijn verbazing was groot toen muzikant Tim Knol in mei de 'Knoop’ won, een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich inzetten voor de natuur. Als fervent wandelaar en inmiddels een ware ambassadeur voor de natuur, verkent Knol heel Nederland. "Het is een grote ontdekkingstocht", zegt hij in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Om wat kilo's weg te werken wandelde Tim Knol weliswaar veel, maar oog voor alles wat groeit en bloeit had hij niet echt. Twee jaar later is dat wel anders. De natuur inspireert hem en steeds meer mensen lopen met hem mee op zijn muzikale tochten. Hij lijkt een ware ambassadeur voor de natuur te zijn geworden.

Ontdekkingstocht

"Ik kende de duinen bij Schoorl wel, en de Veluwe, maar dat Nederland zoveel meer kleine natuurparken had wist ik niet. Het is een grote ontdekkingstocht", zegt Knol.

Hij begon met wandelen voor zijn gezondheid. Hij was te zwaar en een arts raadde hem toen aan om te gaan lopen. "In het begin was ik alleen maar bezig met stappen tellen en calorieën verbranden, en alles deed pijn. Pas na een hele tijd kon ik er echt van genieten."

Wandelclub

In coronatijd was het voor muzikanten moeilijk om aan het werk te blijven. Wat wel mocht, was met dertig man op 1,5 meter buiten afspreken. Zo ontstond 'de wandelclub', culturele wandelingen door de natuur, waar Knol de prijs mee heeft gewonnen. "Het is de meest pure vorm van overbrengen van muziek. Alleen mijn gitaar en stem", aldus Knol.

Binnenkort komt er een nieuw album uit. Dat gaat niet per se over natuur, maar over hoe Knol zich beter is gaan voelen. Met de natuur is hij pas vrij kort bezig, hij heeft naar eigen zeggen dus ook weinig verstand van vogels. Het gaat hem meer om de rust, ruimte en landschappen. "Het laatste wat ik wil zijn is een goeroe, maar een ambassadeur van de natuur, dat wil ik wel zijn."

foto: Jeannette Parramore

Muzikant Tim Knol op een muziekwandeling in natuurgebied Jisperveld© Jeannette Parramore

Tim Knol in Vroege Vogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie