Binnenland
NOS

Kan Nederland de natuur zijn gang laten gaan? 'We willen de hele tijd ingrijpen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Nederland de natuur zijn gang laten gaan? 'We willen de hele tijd ingrijpen'

In het natuurgebied Oostvaardersplassen zijn onlangs ruim 50.000 bomen en struiken geplant. Wat een kale vlakte was, moet nu weer een bos-weidelandschap worden. Liesbeth Bakker, van het Nederlands Instituut voor Ecologie en hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, bespreekt de grenzen van 'rewilding' in Nederland in NOS Met het Oog op Morgen.

"Rewilding is meer ruimte geven aan natuurlijke processen zoals de rol van water en grote dieren in ons landschap. Het idee is dat de natuur zoveel mogelijk zichzelf kan redden", zegt Bakker.

"Vroeger hadden we oerossen en wilde paarden. Die zijn uitgestorven inmiddels, maar om toch de rol van die dieren in ons landschap terug te brengen zijn dit soort grote grazers uitgezet."

Dynamisch

"Soms hebben we een heel duidelijk beeld voor ogen, hoe wij vinden dat landschap er uit moet zien en welke soorten daarbij horen. Maar dan ga je voorbij aan het idee dat natuur niet statisch is of hetzelfde blijft. Natuur is heel dynamisch en verandert zichzelf. Als jij steeds hetzelfde wil houden, moet je heel hard werken als natuurbeheerder om de hele tijd in de grijpen."

Bakker: "We hebben hele mooie voorbeelden van rewilding op het gebied van ons waterbeheer. Wat ging om waterveiligheid heeft enorme winst geleverd voor riviernatuur."

oog natuur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie