Binnenland
NOS

Rotterdam start nieuw project met wijkbasisbanen: 'Er sluiten zich steeds meer bedrijven aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdam start nieuw project met wijkbasisbanen: 'Er sluiten zich steeds meer bedrijven aan'

In Rotterdam begint een kleinschalige proef met wijkbasisbanen. Mensen die langdurig in de bijstand zit worden daarmee weer aan een baan geholpen met laagdrempelig en ondersteunend wijk, dat de bedoeling heeft de wijk op te knappen. Meerdere gemeenten experimenteerden er overigens mee, maar in dit geval betalen de werkgevers mee.

De proef start nu met drie mensen in Rotterdam. In eerste instantie wilde de gemeente meer mensen in de proef laten meedoen, maar het kost tijd om bedrijven te vinden die aan het project willen meewerken, vertelt de Rotterdamse wethouder voor werk en inkomen, Richard Moti, in het NOS Radio 1 Journaal. "Er sluiten zich wel meer bedrijven aan bij het project en we hopen dat we de komende tijd ook meer mensen aan een wijkbasisbaan geholpen kunnen worden."

Video niet beschikbaar

Volgens Moti is er specifiek gekeken naar mensen die al lang in de bijstand zitten. "De mensen die meedoen zitten gemiddeld al tien jaar in de bijstand. Voor hen is het lastig om weer aan het werk te gaan na jaren in de bijstand te hebben gezeten. Juist omdat de afstand tot de arbeidsmarkt erg groot is. Zij moeten ook een eerlijke kans kunnen krijgen op een goede baan."

Voordeel voor werkgevers

Voor werkgevers is het ook voordelig. "Werkgevers kunnen op deze manier de nieuwe mensen een maatschappelijke functie laten uitoefenen, maar wel op een goedkopere manier. Het zijn dan werkzaamheden die in eerste instantie eerst niet te betalen waren voor veel bedrijven", gaat Moti verder. De gemeente is wel nog naarstig op zoek naar nieuwe werkgevers die mee willen doen aan het project van de gemeente. ”Wel houden we het kleinschalig, anders zien we niet hoe het project het beste werkt.”

"We hopen met het experiment te zien dat mensen die langdurig in de bijstand zitten inderdaad een baan kunnen krijgen, zodat ze financieel weer op hun eigen benen kunnen staan. Dat levert natuurlijk zingeving en zelfvertrouwen op bij de werkzoekende en tegelijkertijd willen we toetsen of er genoeg werkgevers zijn die eraan mee willen betalen", sluit Moti af.

RJN Wijkbasisbanen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie