Binnenland
NOS

Twee grote betogingen in Den Haag dit weekend: hoe bereidt de politie zich daar op voor?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee grote betogingen in Den Haag dit weekend: hoe bereidt de politie zich daar op voor?

Nagenoeg alle demonstranten die zijn opgepakt bij de betoging van klimaatactivisten op een deel van de A12 van zaterdag zijn weer vrijgelaten. Van de 700 aangehouden betogers zitten er nog drie vast, zei de Haagse politiechef Paul van Musscher in NOS Met het Oog op Morgen. Hoe bereidt je je als politiechef voor op een weekend met twee grote betogingen in dezelfde stad?

Den Haag is wat demonstraties natuurlijk wel wat gewend, maar twee grote acties te gelijk komen niet zo vaak voor. "Er waren honderden politiemensen op de been. We zijn hier al weken mee bezig," vertelt Van Musscher. "Het is niet alleen de demonstratie zelf, maar het gaat ook om de routes, de beleidsuitgangspunten op het gebied van aanhoudingen en de tolerantiegrenzen."

Er wordt ook gekeken naar het sentiment op de demonstraties zelf. "Bijvoorbeeld: hoe is het informatiebeeld, er gaat heel veel informatie aan vooraf om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Niet alleen voor politiemensen, maar ook voor demonstranten. Het is niet alleen de politie-eenheid Den Haag, maar voor het hele land een flinke operatie."

"Volgens de gemeentelijke verordening van Den Haag ben je verplicht om vier dagen van te voren kennisgeving te geven aan de gemeente. Extinction Rebellion heeft geen kennisgeving gedaan," aldus Van Musscher. "Ze hebben het wel aangekondigd met flyers. De burgemeester heeft gezegd dat ze mogen demonstreren, maar niet op de A12. Wat dat betreft is de boerendemonstratie van vandaag keuriger verlopen."

Haagse politiechef kijkt terug op actiedag

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie