Achtergrond
KRO-NCRV

Politie maakt podcast met Extinction Rebellion: oplossing tegen verharding?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie maakt podcast met Extinction Rebellion: oplossing tegen verharding?

In deze tijd waar de demonstraties elkaar snel opvolgen en beroepsdemonstranten aanhaken, roept Martin Sitalsing, politiechef in Midden-Nederland op tot dialoog. Al wordt dat door alle werkdruk steeds moeilijker, zegt hij bij Spraakmakers. Een concrete stap: de politie gaat een podcast maken met klimaatbeweging Extinction Rebellion.

"Je merkt dat je als politie tegenover delen van de bevolking komt te staan", verzucht Sitalsing. "Het zijn niet alleen de boeren, het zijn ook andere groeperingen die dit als een soort triggerbeweging zien." Hij wijst op de Coviddemonstraties, boerendemonstraties, klimaatdemonstraties en binnenkort misschien demonstraties over de woningmarkt of asielcrisis.

Politie ziet veel beroepsdemonstranten

En daar komen beroepsdemonstranten nog eens bij. De politie ziet "dezelfde mensen", zegt hij, "overal weer opduiken." Het zijn veelal mensen met "breed maatschappelijk ongenoegen". Ze hebben het idee dat ze "niet gehoord" worden. En hoe sterker ze dat gevoel hebben, hoe "meer bereid" ze zijn "om geweld te gebruiken."

De gevolgen zijn groot, zegt Sitalsing. “We hebben nog nooit zoveel journalisten, bestuurders en wetenschappers moeten beschermen als in afgelopen periode, dat is toch echt not done." Politie-agenten maken overuren en zijn niet zichtbaar op de plek waar ze zichtbaar moeten zijn: de wijk. "Ik spreek wijkagenten die zeggen: ik ben al acht weekenden ME’er en was niet in staat om in mijn eigen wijk te zijn."

Klimaatdemonstranten sneller opgepakt?

Terwijl die zichtbaarheid in de wijk juist zo belangrijk is voor het contact. Gelukkig, zegt hij, heeft de politie afgelopen jaren veel geïnvesteerd in contact en verbinding met bijvoorbeeld boerenorganisaties en andere belangengroepen.

Bovendien werkt de politie met verbindingseenheden, die "eerst het gesprek aangaan" voor ze "tot optreden overgaan." Maar het risico bestaat, vreest hij, dat we opschuiven van een verbindingspolitie naar een repressieve politie en dat wil hij niet.

Over repressie wordt bijvoorbeeld geklaagd door Extinction Rebellion. Zij worden veel sneller dan boeren opgepakt, vinden ze. Bovendien missen ze begrip. "Ik geloof niet dat dat zo is", zegt Sitalsing. "We proberen iedere keer opnieuw vanuit de verbinding te werken." Sterker nog: het contact is "heel goed." "We werken zelfs samen aan een podcast om begrip te krijgen voor de wijze waarop zij hun standpunt voor het voetlicht brengen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie