Buitenland

Pro-abortus beleid is conservatief Spanje een doorn in het oog: 'Dit is antireligieus sentiment'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pro-abortus beleid is conservatief Spanje een doorn in het oog: 'Dit is antireligieus sentiment'

Bijna negentig procent van alle Spaanse vrouwen die een abortuskliniek bezoekt wordt lastig gevallen door anti-abortus demonstranten. Zo becijferde de vereniging voor abortusklinieken ACAI. Een nieuwe wet moet daar nu verandering in brengen, en dat roept hevige reacties op in het land.

“Het gaat om een verbod op het treiteren, hinderen of intimideren van vrouwen die onderweg zijn naar een abortuskliniek”, vertelt correspondent Carlijn Teeven. Demonstranten die dat toch doen hangt een stevige straf boven het hoofd. “Mensen kunnen in sommige gevallen een gevangenisstraf verwachten van wel 3 tot 12 maanden.”

Buitenland Uitgelicht: Spanje

In Spanje wordt erg verdeeld gereageerd. Terwijl veel progressieve Spanjaarden het verbod als een goede ontwikkeling zien, hebben veel conservatieve politici er veel moeite mee. Tijdens een debat over het wetsvoorstel kon een politicus van de extreemrechtse partij Vox zich niet bedwingen en schreeuwde ‘heks’ naar een sociaal-democratische politica zoals is te zien in onderstaande video. De voorzitter vraagt hem meermaals zijn woorden terug te nemen, maar dat weigert hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Deze nieuwe wet past in een trend van progressieve hervormingen van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez”, vertelt Teeven. Vorig jaar legaliseerde Spanje als vierde land van Europa euthanasie. Ook perkte de premier de subsidies en autonomie in van christelijke scholen in het land. “Het leidt tot heel veel kritiek uit de religieuze Spaanse gemeenschap, bisschoppen bestempelen Sánchez als een absolutistisch en marxistische leider die antireligieus sentiment kweekt.”

“Bidden is geen misdaad”, reageert een Spaanse pro-life groep die zich zegt in te blijven zetten om abortussen te voorkomen. Toch lijkt alle kritiek uit conservatieve hoek weinig effect te hebben op de plannen van premier Sánchez. “Hij bereid nog meer pro-abortus wetten voor”, vertelt Carlijn Teeven. “Zo wil hij garanderen dat elk publiek ziekenhuis in het land een abortus aanbiedt en dat meisjes van 16 en 17 jaar ook zonder toestemming van hun ouders tot abortus over kunnen gaan.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie