Binnenland
NTRPowNed

De natuur in Nederland gaat alleen maar verder achteruit, stelt ecoloog Mark Zekhuis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De natuur in Nederland gaat alleen maar verder achteruit, stelt ecoloog Mark Zekhuis

Grote stukken natuur in ons land zijn er slecht aan toe. Toch is de Europese natuurherstelwet in de ijskast gezet. Dat gebeurde nadat verschillende lidstaten, waaronder Nederland, hun steun introkken. En dat terwijl de natuur in Nederland alleen maar verder achteruit gaat, vertelt Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel, in 5 Dagen.

5 Dagen...

"Ik zie bijna dagelijks dat de natuur zwaar onder druk staat en dat er soorten verdwijnen", vertelt Zekhuis. Als ecoloog geeft hij advies over natuurbeheer en welke maatregelen het beste kunnen worden getroffen voor het behoud van plant- en diersoorten.

Natuur versus mens

De Nederlandse natuur is afhankelijk van menselijk handelen, zegt Zekhuis. "Als we niks meer aan de natuur zouden doen, dan wordt alles bos. Op een klein oppervlakte proberen we alle verschillende biotopen of groeiplekken voor bepaalde planten en dieren vast te houden. Dat heeft iets heel onnatuurlijks."

Onnatuurlijk, maar niet per definitie slecht. "Het zou de 'natuurlijkheid' verhogen als je niks meer doet. Het probleem is dat we dan heel veel verliezen aan biodiversiteit. Er zijn heel veel planten en dieren die bijvoorbeeld profiteren doordat er gemaaid wordt, omdat ze dan minder concurrentie hebben."

Herstel

Toch ziet Zekhuis dat de natuur zwaar onder druk staat, mede door menselijk handelen. "Ik zie helaas veel soorten verdwijnen. Ik smul van oude boeken, waarin staat wat voor soorten er ooit waren. Het doet me pijn om te zien wat we kwijtraken, dat het steeds meer aftakelt en minder geest krijgt eigenlijk." De biodiversiteit neemt af, zo bleek ook uit cijfers van het CBS waaruit naar voren kwam dat het aantal vlinders sinds 1992 meer dan gehalveerd is. Dit heeft onder andere te maken met de opstapeling van stikstof en het verdwijnen van bloemen.

Zekhuis is daarom enthousiast over de natuurherstelwet, de wet waarmee de Europese Commissie natuurgebieden in Europa wil herstellen. Dit gaat om zowel Natura2000 gebieden als 'gewone' bos- en veengebieden.

"Het lukt niet om maatregelen alleen maar in de natuurterreinen uit te voeren. De natuurherstelwet zou ons heel erg helpen om in de natuur daarbuiten, de schil eromheen, en ook in de stad en op het platteland op de been te houden", zegt Zekhuis. "Maar het ligt politiek erg gevoelig en beladen, dus het gaat allemaal heel langzaam en zorgvuldig."

'Ik word daar wel heel somber van'

EU-voorzitter Belgiƫ heeft aangegeven de komende weken te proberen om alsnog een meerderheid voor de wet te krijgen. "Ik heb hoop", zegt Zekhuis.

"Maar met de verkiezingen zie je toch dat het populair is om dit soort ingrijpende maatregelen aan de kant te schuiven. Ik word daar wel heel somber van. Natuurbeheer is lange adem, en de tijd nemen. En dan zie je dat dingen op korte termijn heel makkelijk afgebroken kunnen worden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie