Binnenland

Voorman woningcorporaties Van Rijn: 'Laten we afspreken de proceduretijd te halveren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorman woningcorporaties Van Rijn: 'Laten we afspreken de proceduretijd te halveren'

Voorzitter van de vereniging voor woningcorporaties Aedesnet Martin van Rijn vindt dat er vaker buiten de gebaande paden moet worden gedacht om bouwprocedures te versnellen. "We zijn nu in staat om in één dag een woning neer te zetten dankzij de industriële bouw, maar we praten er zeven jaar over. Zullen we afspreken dat we die proceduretijd halveren?", aldus Van Rijn maandagavond in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Om dat mogelijk te maken pleit Van Rijn voor kortere lijntjes en meer samenwerking. "Laten we gemeenten, coöperaties en marktpartijen bij elkaar brengen en een soort shared serves maken die nodig is om het hele proces te begeleiden. Als we toch naar een gebiedsgerichte aanpak gaan, waarom dan niet alle partijen capaciteit laten bundelen om ervoor te zorgen dat het sneller gaat?"

Volgens Van Rijn hebben betrokken partijen de plicht om "een houding aan te nemen van het kan wel" om de wooncrisis te tackelen. "In 2013 werden er 30.000 sociale huurwoningen gebouwd. We hebben laten zien dat we het kunnen", aldus de topman.

Succes in Overijssel

Dat nauwe samenwerking vruchten kan afwerpen bewijst de provincie Overijssel. Nadat een zogenaamde bouwcoalitie in het leven werd geroepen lukte het Overijssel om als één van de weinigen te voldoen aan de gevraagde harde plancapaciteit. "We proberen de procedures van zeven jaar te versnellen naar zeven maanden", vertelt gedeputeerde in Overijssel Monique van Haaf (VVD).

Inmiddels heeft de provincie en bod gedaan aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) voor de bouw van 42.300 nieuwe woningen. Van Haaf: "Dat past bij de opgave die er voor Overijssel ligt. Inmiddels hebben we 33.000 woningen in harde plancapaciteit zitten, maar we ambiëren 60.000 nieuwe woningen."

Volgens de liberaal loopt in Overijssel de samenwerking tussen de overheid, woningcorporaties en de markt gesmeerd. "In Overijssel zijn we al jaren bezig om elkaar sneller te vinden. Ik denk dat we daarom nu meer vaart kunnen maken."

Ruimtegebrek 'kletskoek'

Volgens hoogleraar huisvestingssystemen Peter Boelhouwer toont Overijssel ook aan dat een gebrek aan ruimte 'kletskoek' is. Volgens hem hoeft er niet op natuur ingeleverd te worden om de plannen van minister De Jonge voor 900.000 nieuwe woningen voor 2030 te realiseren. "In Overijssel heb je 24 natuurgebieden, maar het is één van de weinige provincies die weet de harde plancapaciteit op te leveren. Dus het kan blijkbaar wel."

Om de wooncrisis het hoofd te bieden pleit Boelhouwer voor meer geld uit Den Haag, het meer bouwen richting het oosten van het land en het bouwen langs de randen van gemeenten. "De ban van het alleen maar binnenstedelijk bouwen moet eraf. Daar zijn we in doorgeslagen", aldus de hoogleraar.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie