Binnenland
BNNVARA

Wel of geen voorrang voor statushouders op de woningmarkt?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen voorrang voor statushouders op de woningmarkt?

De woningnood treft steeds meer Nederlanders; vandaag debatteert de Tweede Kamer erover. Nu de krapte op de woningmarkt een hoogtepunt bereikt, speelt in steeds meer gemeenten de discussie of het voorrang verlenen aan statushouders nog wel houdbaar is. De urgentieregeling leidt namelijk tot veel scheve gezichten bij mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning.

Gemeenten mogen nu van het Rijk de voorrangsregeling voor statushouders afschaffen. Maar moeten ze dat ook doen? Paul Slettenhaar, wethouder in Castricum, vindt van wel, zegt hij in De Nieuws BV. Zijn gemeente heeft het dan ook gedaan: "Iedereen moet eerlijk op zijn beurt wachten", aldus Slettenhaar.

'1 op 13 sociale huurwoningen gaat naar statushouder'

Volgens D66 kamerlid Jan Paternotte is het "venijnig" om statushouders achteraan de lijst te plaatsen: "Het is niet zo dat de woningmarkt op slot zit door statushouders. Er is een tekort aan sociale huurwoningen, dát is het probleem."

Paternotte: "Maar 1 op de 13 sociale huurwoningen gaat naar een statushouder. Als je wil dat statushouders echt meedoen, integreren en een baan vinden, moet je ervoor zorgen dat ze een woning hebben. Voor zowel langer verblijf in het asielcentrum als de bijstandsuitkering draaien wij nu met z'n allen op."

Huisvestingsplicht

Omdat de huisvestingsplicht wél is blijven bestaan, zette de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het afschaffen van de voorrangsregeling eerder al weg als 'symboolwetgeving' en 'een schijnoplossing'. Maar Slettenhaar is het daar niet mee eens.

Slettenhaar: "Het is op dit moment, door het stikstofprobleem, moeilijk om wie dan ook te huisvesten." Hij vestigt zijn hoop op de flexwoningen die de gemeente wil bouwen, "die tijdelijke woningen moeten plaats bieden aan statushouders, jongeren, en starters."

wel of geen voorrang voor statushouders>

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie