Binnenland
NOS

Meer mensen met zwaarste vorm van overgewicht

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mensen met zwaarste vorm van overgewicht

Het aantal mensen van 20 jaar of ouder met obesitas is opgelopen tot 14 procent. Dat is ruim 2,5 keer meer dan in de jaren 80, blijkt uit cijfers van het CBS en het RIVM. Bij obesitas is sprake van ernstig overgewicht.

'We moeten inzien dat obesitas een chronische aandoening is'

Eén procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder heeft zogeheten morbide obesitas, de zwaarste vorm. Dat komt neer op meer dan 100.000 mensen, meer dan ooit.

Helft van Nederland

In vergelijking met 2016 is het percentage mensen met lichtere vormen van obesitas wel iets gedaald. Meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. Gekeken naar leeftijdsgroepen hebben 65- tot 75-jarigen er het vaakst last van. In de categorie 20-30 jaar is het probleem het kleinst.

Los van de Nederlanders die obees zijn, heeft 36 procent matig overgewicht. Daarmee kampt de helft van de mensen in het land met overgewicht. Dat was begin jaren 80 nog 33 procent.

Europa

In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het nog goed. Alleen in Italië en Roemenië was het aandeel mensen met obesitas nog lager. Op Malta is het probleem het grootst. Daar is ruim een kwart van de bevolking obees.

Ster advertentie
Ster advertentie