Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten wordt 'voorzichtiger' met uitleg geven in de media

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten wordt 'voorzichtiger' met uitleg geven in de media

Lid van het Outbreak Management Team en arts-microbioloog Marc Bonten nam al nooit plaats aan de talkshowtafels, maar hij gaat zijn mediaoptredens nog 'voorzichtiger' kiezen. Dat zegt hij bij Spraakmakers.

Aanleiding is de ophef die ontstond na een interview bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hij zei dat hij niet verwacht dat vrijdag 'alle' maatregelen kunnen worden afgeschaald. De NOS nam vervolgens in het liveblog over dat 'de maatregelen niet kunnen worden afgebouwd'.

Bonten vindt het erg dat zijn woorden zodanig 'geframed' worden waarna er een discussie op gang komt en iedereen ongelofelijk boos is. "Ik snap de frustratie en opgekropte woede", zegt Bonten, "maar u wilt niet weten wat ik allemaal in mijn mailbox heb ontvangen." Hij vindt dat journalisten zich moeten realiseren dat zo het ongenoegen wordt aangewakkerd.

Nieuwsuur

Bonten kiest als een van de weinigen OMT-leden bewust om niet aan tafel te gaan zitten bij de talkshows, vertelt hij. Hij gaat wél naar Nieuwsuur en WNL Op Zondag omdat hij daar naar eigen zeggen de tijd krijgt om de adviezen zorgvuldig toe te lichten. "De talkshowtafels hebben een bepaalde rol gekregen in deze pandemie bij het delen van kennis. Ik snap dat dit enorm bijdraagt aan de verwarring."

Rol OMT

Bonten begrijpt de woede en frustratie na twee jaar pandemie, maar vindt het vervelend dat zijn poging om dilemma’s te schetsen terugslaat op het werk van het OMT. "Wij willen naar eer en geweten ons werk kunnen doen en op basis van de kennis die er is een goed advies aan de regering geven."

Quote

Wat is uw advies om de acceptabele belastbaarheid van de zorg mogelijk te houden?

Opdracht

Het OMT heeft als opdracht om een advies te geven vanuit epidemiologisch oogpunt. "De letterlijke vraag die wij elke keer krijgen is: wat is uw advies om de acceptabele belastbaarheid van de zorg in ziekenhuizen mogelijk te houden." Volgens Bonten is daarbij uit uitgangspunt dat iedere patiënt kwalitatief goede zorg moet kunnen krijgen van zowel covid als ander zorg.

Het is vervolgens aan de regering om hier een besluit over te nemen. "Zij kunnen afwijken van elk advies en dat doen ze ook regelmatig. Dat is hun goed recht, want ze kijken naar veel meer zaken dan wij."

Stand.nl: De rol van het OMT moet tegen het licht worden gehouden

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Woede naar eigen adviseurs

“We zijn in een fase beland die je in iedere pandemie en epidemie ziet. De frustratie is hoog en mensen gaan zich afreageren op de eigen adviseurs”, zegt wetenschapsjournalist bij de Volkskrant Maarten Keulemans.

'Puur medisch OMT is juist goed'

Het argument dat het OMT-adviesorgaan uit te veel medici bestaat, vindt Keulemans niet houdend. "Het is heel goed om en puur medisch OMT te hebben. Anders zou je krijgen dat het OMT een soort politieke beslissing gaat nemen in zijn adviezen."

Keulemans vergelijkt het met de dokter die een patiënt adviseert zijn blinde darm eruit te halen vanuit medisch oogpunt. Het zou volgens hem niet goed zijn als diezelfde dokter ook vanuit economisch oogpunt afweegt of het niet beter is als de patiënt toch zou gaan werken. "Daarvoor heeft het kabinet andere adviesorganen."

Ster advertentie
Ster advertentie