Binnenland
KRO-NCRV

Marc Bonten wil breed gedragen parlementaire enquête: anders wordt het een 'tribunaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc Bonten wil breed gedragen parlementaire enquête: anders wordt het een 'tribunaal'

Vooral de partijen die de wetenschap "stelselmatig ontkennen" staan te springen om een parlementaire enquete over corona. "Dat lijkt me niet goed", zegt voormalig lid van het Outbreak Managment Team (OMT) Marc Bonten bij Spraakmakers. "Ik denk dat zij daarmee denken dat ze het tribunaal krijgen dat ze zo graag willen."

Corona-ontkenners

Forum voor Democratie en Groep Van Haga hebben de afgelopen twee jaar de wetenschap op het gebied van corona voortdurend ontkent, benadrukt Bonten. Juist deze partijen hebben - samen met Lijst de Haan en de PVV - een Kamerlid afgevaardigd voor het enquêtewerk, maar veel andere partijen nog niet.

Bonte pleit juist voor een breedgedragen enquêtecommissie. Partijen die corona hebben ontkent, mogen ook mee doen, "maar dat is niet vijftig of zestig procent van de Tweede Kamer."

'Wetenschap is niet democratisch'

Volgens Bonte moet de enquete zich vooral richten op de politieke besluitvorming. Hoewel de besluiten in de coronacrsis vaak gebaseerd waren op wetenschappelijk onderzoek, moet dit gescheiden blijven. "Wetenschap is geen mening en niet democratisch. Het is goed om na te gaan hoe de stap naar de besluitvorming is gezet, maar niet om hoe de wetenschap tot stand is gekomen. Dat aan de wetenschap."

Geen partijpolitiek

Omdat er geen Kamerleden zijn gevonden, wordt het onderzoek naar de corona-aanpak op de lange baan geschoven. Volgens parlementair historicus Bert van den Braak heeft een parlementaire enquete alleen zin als de partijpolitiek op de achtergrond staat. "Als er bij voorbaat al stellingnames, richting of conclusies zijn, dan heeft zo’n enquete geen zin. En die indruk heb ik toch heel sterk."

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans maakt zich zorgen dat met het uitstel ook de kennis en ervaring van de betrokkenen vergeten raakt. Chris van Dam, voorzitter van de Ondezoeksraad voor de Veiligheid denkt dat dit wel meevalt.

De Kamer kan zich dan namelijk ook baseren op de onderzoeken van de OVV en ook bij de raad zelf, nemen ze juist de tijd om over dingen na te denken. "Het is net wijn, dat heeft ook tijd nodig om tot zijn recht te komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie