Alcoholvrije wijn 'smaakt steeds meer als de alcoholische én is stukken gezonder'
- Nieuws
- Alcoholvrije wijn 'smaakt steeds meer als de alcoholische én is stukken gezonder'
Hou jij wel van een wijntje, maar wil je toch nog scherp zijn na even op het terras te hebben gezeten? Het alcoholvrije alternatief wordt toch snel overschaduwt met een toon van cynisme. Maar hoe ziet de ontwikkeling op het gebeid van deze drankvariant eruit? "De nasmaak wordt steeds gelijker aan alcoholische wijn", zegt alcoholvrije wijnkenner Mariëlle Timmermans bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Timmermans is internationaal jurylid voor het keuren van alcoholvrije dranken. "Alcoholvrije wijn is daadwerkelijk wijn waar de alcohol uitgehaald is."
'Was ooit wijn'
Alle alcoholvrije wijn ondergaat fermentatie zoals deze bij alcoholische wijn ook wordt uitgevoerd. "Daarna wordt de alcohol eruit verwijderd en dat kan je op verschillende manieren doen", zegt Timmermans. "De meest gangbare is vacuümdistillatie."
Distillatie en aroma's
Alcohol verdampt bij 78 graden, maar daarbij gaat ook veel van de smaak verloren. Bij vacuümdistillatie wordt bij de wijn vacuüm getrokken en daalt de temperatuur naar rond de 30 graden, waarop de alcohol vervolgens vervliegt. "Zo kan er meer smaak behouden worden."
Timmermans zegt dat het aroma van de wijn een grote factor van de sensatie is, wat wordt behouden door een nieuwe techniek die aan het destillatieproces toe is gevoegd. "Hierbij wordt de alcohol die eerder uit de wijn is verwijderd nogmaals gefilterd. Die aroma's die daaruit komen, worden vervolgens teruggebracht in de wijn, waardoor het een sterker smaakprofiel krijgt."
Verschuilen achter bubbels
Met de nieuwste dealcoholisatiemethodes kan er een heleboel. Volgens Timmermans gaat het met name over de nasmaak die steeds meer behouden wordt. "Met een bubbeltje, dat de smaakpapillen wat verdooft, is het smaakverschil van een alcoholvrije wijn het minst te ontdekken. Rode wijnen hebben die bubbels niet om zich achter te verschuilen, maar die nasmaak blijft wel plakken."
Aan de lijn?
De alcoholvrije wijnkenner benadrukt dat het suikergehalte steeds verder omlaag wordt gebracht in de dealcoholisatiemethodes. "Ik denk dat je een droge alcoholvrije wijn al beter kan drinken dan een frisdrank. Als je dan toch aan de lijn wil denken, is het handig om te bedenken dat alcohol best wel veel calorieën bevat. Als je dat eruit haalt, neem je tot wel 81 procent minder calorieën tot je."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!