Binnenland
KRO-NCRV

Crisis in de kinderopvang: 'Ik zie de paniek bij jonge ouders op de werkvloer als het vijf uur wordt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Crisis in de kinderopvang: 'Ik zie de paniek bij jonge ouders op de werkvloer als het vijf uur wordt'

Kinderopvang is geen vanzelfsprekendheid. Dagblad Trouw spreekt zelfs over 'een permanente crisissituatie', vanwege het aanhoudend schreeuwend gebrek aan personeel. Werkende jonge ouders hebben steeds meer moeite hebben om hun kind op de gewenste tijden onder te brengen. Bij Spraakmakers praat Roos Abelman met ouders en experts over wat er moet gebeuren om de situatie te verbeteren.

'15 tot 20 procent van de tijd was de opvang gesloten'

Fleur Drexhage haalde haar zoontje van 1 jaar een aantal maanden geleden weg uit de kinderopvang. Door het grote het personeelstekort zag ze steeds nieuwe gezichten bij de opvang, vertelt ze. Als ze haar zoontje kwam ophalen dan stond er vaak iemand die ze niet kende. "Die vroeg dan: 'en u bent de moeder van…?' Dat voelt als ouder niet prettig én niet veilig."

Een ander probleem was dat 'haar' kinderopvang 15 tot 20% van de tijd ineens geen mensen had. "Dan krijg je op zondagavond om 21.00 uur een berichtje dat de kinderopvang morgen gesloten is." Dit leidde tot stress, waardoor ze uiteindelijk besloot om iets anders te regelen. Samen met een bevriend stel, met een jong kind, huurde ze een gastouder in die drie dagen thuis komt oppassen.

Kinderopvangproblemen spelen ook bij politiemensen

Ook politiechef Martin Sitalsing herkent de stress die zijn collega’s binnen het korps ervaren met kinderopvang. "Ik zie de paniek bij mensen ontstaan als het vijf of zes uur wordt", zegt de politiefunctionaris. "Jonge vaders en moeders in de organisatie zie ik dan op hun horloge kijken van 'ja ik moet snel weg', want ik moet over tien minuten bij de kinderopvang zijn."

Hij pleit voor creatieve oplossingen binnen korps. Zo zou hij het mooi vinden als de politie, 'als grootste werkgever van Nederland' zou nadenken over kinderopvang binnen de organisatie. "Zo kan kan de werkgever meedenken over de manier waarop je die opvang organiseert."

Betere beloning voor extra werken

"Je moet proberen om mensen in de kinderopvang op een hele stevige manier te verleiden om meer te gaan werken", zegt Gjald Jellesma van de Belangvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Dat is volgens hem beter dan steeds invallers inhuren. "Je kunt beter iemand hebben die is ingewerkt en die je kent."

Hij benoemt ook de hoge extra kosten die de opvang moet maken met het steeds inhuren van 'peperdure ZZP’ers' als invallers. Jellesma vindt dat het belastingstelsel het profijtelijker moet maken om meer te werken in de branche. Daarmee zou het voor medewerkers echt de moeite worden om meer uren te maken. Ook benoemt hij dat meer werken via de CAO beter geregeld moet worden.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie