Binnenland
BNNVARA

De paardenbloem doodgewoon? Welnee! Er zijn wel 1000 soorten

foto: Fotograaf: TheoTerwielfoto: Fotograaf: TheoTerwiel
  1. Nieuwschevron right
  2. De paardenbloem doodgewoon? Welnee! Er zijn wel 1000 soorten

Paardenbloemen zijn helemaal niet zo gewoon als we denken. Volgens Karst Meijer, die al 37 jaar onderzoek doet naar paardenbloemen, leven er alleen al in ons land zo’n duizend soorten. Een een aantal van deze soorten zijn zeer zeldzame zoals de moeraspaardenbloemen. Die is nog maar op een paar plekken te vinden. Net als de Taraxacum frisicum. Dit exemplaar groeit alleen nog in Friesland en verder nergens ter wereld. Vroege Vogels gaat met Karst Meijer op zoek naar deze bijzondere paardenbloemen.

Heel veel soorten paardenbloemen

Achteruitgang

Er zijn zoveel soorten paardenbloemen dat ze zijn verdeeld in tien groepen. Moeraspaardenbloemen is zo’n groep en bestaat uit zes soorten. Of misschien wel meer, maar er zijn intussen ook veel soorten verdwenen. Vroeger stonden in een weiland al gauw zestig soorten maar door intensief maaibeleid en bemesting legden veel bloemen het loodje. Dat is jammer voor de biodiversiteit, de insecten en de weidevogels.

Verschillen

Maar hoe houd je al die soorten uit elkaar? Daarvoor werkt Meijer aan zogeheten determinatiesleutels. Dit zijn bijzondere kenmerken waardoor je het verschil kunt leren zien. Die verschillen zitten vooral in de bladeren en de omwindselblaadjes onder de bloemknop. Hoe meer de omwindselblaadjes hangen, hoe gewoner de paardenbloem. Want de gewone paardenbloem bestaat natuurlijk ook. Die vind je vooral in de tuin en op straat.

Meedoen

Wie wil meedoen aan onderzoek naar paardenbloemen of aan een excursie kan zich opgeven via deze website. (taraxacum is de Latijnse naam voor paardenbloem). Daar kun je ook zien hoe je paardenbloemen kunt onderscheiden, zoals aan:

  • het bloemhoofdje
  • de dichte knoppen
  • de omwindselbladen
  • de bloemsteel
  • de bladeren
  • de bladsteel
  • de pollen

Geen makkelijke klus dus! Wil je het proberen, begin dan met moeraspaardenbloemen, daar zijn er ‘maar’ zes van.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie