Binnenland
AVROTROS

Horeca en de anderhalve-meter-samenleving: 'Ik heb daar sterk mijn twijfels over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca en de anderhalve-meter-samenleving: 'Ik heb daar sterk mijn twijfels over'

Lege terrassen, taps waar geen bier meer uit vloeit en borden die in de kast staan te verstoffen; een maand geleden sloot de Nederlandse horeca zijn deuren. Een maand die voor sommige zaken al te lang is geweest: de faillissementsaanvragen komen sinds vorige week op gang. Voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Rober Willemsen maakt zich ernstige zorgen, vertelt hij in Stax&Toine op NPO Radio 1.

Horeca en de anderhalve-meter-samenleving

"Ik ben zelf ook eigenaar van drie zaken en het betekent nu toch dat je al je spaargeld erin legt", vertelt Willemsen. "We weten nog niet hoe lang dit gaat duren, maar ik weet wél waar het einde van dat spaargeld is." Slapeloze nachten heeft hij ervan: "Het is iedere dag onzeker wat ons verder nog staat te gebeuren, dit was pas maart en april, maar binnenkort moeten horeca-ondernemers vakantiegeld uit gaan keren."

Willemsen verwacht dat één op de drie zaken daardoor de handdoek in de ring moet gooien. "Ja, het ging lang goed met de horeca, maar een crisis als dit konden we niet aan zien komen, daar is niet tegenaan te sparen."

'De marges zijn dun'

Namens Koninklijke Horeca Nederland is hij elke dag bezig met de compensatieregelingen, die volgens Willemsen nog een stuk beter kunnen: "Huren bevriezen of andere opschortingen, het klinkt aardig, maar uiteindelijk moet het toch betaald worden. De marges zijn dun, we halen het niet zomaar in als we straks weer open mogen."

Het is nog maar de vraag hoe dat 'opengaan' er dan uit gaat zien. Willemsen kan de anderhalve-meter-samenleving en de horeca nog niet met elkaar rijmen: "Het is gewoon niet realistisch. Minder klanten is financieel vaak niet haalbaar, zeker niet als je dan dus ook nog die eerdere kosten moet inhalen, en als je het hebt over kroegen en cafés, wat we de 'natte' sector noemen, dat kán gewoon niet. Nog los van de sfeer en setting in een kroeg, hoe ga je op zeventig vierkante meter handhaven dat mensen niet bij elkaar gaan staan? Daar zijn we helemaal niet aan gewend."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie