Binnenland
KRO-NCRV

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken op de werkvloer? 'Normen en waarden verander je niet in 30 minuten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grensoverschrijdend gedrag aanpakken op de werkvloer? 'Normen en waarden verander je niet in 30 minuten'

Leidinggevenden van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dienen trainingen en cursussen te volgen om de werksfeer veiliger te maken, waaronder een e-learning van 30 minuten. Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer maakt niet alleen binnen de mediasector veel los, maar ook in andere sectoren komt het tegengeluid veelvoudig terug. "Er is een tijdperk vóór en ná The Voice of Holland. Bedrijven hebben veel vragen over hoe zij dit gesprek goed aangaan met hun werknemers", zegt Laura Adér van Fairspace bij Spraakmakers.

Bewustwording

"Ik denk dat het begint met bewustwording", zegt Fatma Koşer Kaya, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Tessel Linders, presentator en politiek verslaggever bij Omroep Brabant stemt daarmee in. "Ik denk dat er niemand tegen een veilige werkomgeving is, maar ik denk dat veel mensen niet bewust zijn van hun invloed op anderen. Met elkaar in gesprek blijven is minstens even belangrijk als zo'n cursus."

Halfuurtje cursus

De e-learning die leidinggevenden dienen te doorlopen, duurt 30 minuten en hiervoor kun je niet zakken. Michiel de Vries, hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit, heeft deze al doorlopen. "Ik deed de cursus van een halfuur in tien minuten, vulde het in als een hork en kreeg gewoon het certificaat", zegt De Vries. Volgens hem gaat het niet om kennis maar om het veranderen van normen en waarden. "Je kan niet verwachten dat je die normen en waarden, die je van oudsher hebt meegekregen, in een halfuurtje kan veranderen."

Francisca Schröer, van uitgeverij van Psychologische Testen, vindt dat niet alleen de leidinggevenden op cursus moeten maar ook werknemers. "Ik ben het ermee eens dat het bewustzijn er moet zijn, zodat werknemers weten hun grens leren te herkennen en kunnen aangeven", zegt Schröer. "Je moet steeds checken met je werknemers." Luisteraar Richard van der Weide vindt niet dat alle leidinggevenden cursussen moeten volgen om grensoverschrijdend gedrag te herkennen. "Het schiet echt door en kost een hoop geld. Ook vind ik dat er door dit veelbesproken onderwerp een angstcultuur wordt gecreëerd."

Blinde vlekken

Oscar Westra van Holthe is onafhankelijk vertrouwenspersoon op de Zuidas in Amsterdam en helpt vertrouwenspersonen bij zwaardere casussen over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. "Elke organisatie heeft blinde vlekken en daar kom je samen in vast te zitten", stelt Van Holthe. "Volgens mij ga je altijd grenzen over als je samenwerkt, dit gaat helemaal terug naar je opvoeding als kind."

Laura Adèr van het bedrijf Fairspace voert veel gesprekken met bedrijven en helpt hen een veilige werkomgeving te creëren. "Ik denk dat dit thema heel moeilijk te vangen is in een e-learning, je moet het in de praktijk kunnen toetsen bij elkaar en duidelijke afspraken maken over grenzen", stelt Adèr.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie