Binnenland
AVROTROS

Microplastic-deeltjes aanwezig in de placenta en ongeboren kind: 'We zien nog maar topje van de ijsberg'

  1. Nieuwschevron right
  2. Microplastic-deeltjes aanwezig in de placenta en ongeboren kind: 'We zien nog maar topje van de ijsberg'

We krijgen het continu binnen via lucht, water en voeding: microplastics. De effecten van deze piepkleine stukjes plastic in ons lichaam worden steeds meer duidelijk. Juliette Legler, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht en Dick Vethaak, verbonden aan de Vrije Universiteit en kennisinstituut Deltarus geven de stand van zaken bij Blok&Toine.

Microplastic is een verzamelnaam voor stukjes plastic die zo klein kunnen zijn als een virus, legt Vethaak uit. "Deze deeltjes komen in het milieu door verschillende redenen, de meeste mensen kennen het van de plastic soep. Maar andere belangrijke bronnen zijn ook de slijtage van autobanden, verflagen, kleding maar ook het drinken uit een plastic bekertje kan ervoor zorgen dat je wordt blootgesteld aan microplastic."

Bij dieren zien we al wel dat deze deeltjes, weliswaar bij hoge concentraties, gezondheidsschade kunnen veroorzaken, legt Vethaak uit. "Deze vertaalslag is niet één op één te maken naar de mens. De onderzoeken op knaagdieren worden gedaan met plastic deeltjes die niet echt representatief zijn voor die we in het milieu aantreffen. Daarnaast is het erg lastig om te onderzoeken hoeveel plastic er in de mens aanwezig is, we zien alleen het topje van de ijsberg."

Onderzoek naar effecten

Juliette Legler focust zich met name ook op de effecten van microplastic in de placenta en vruchtwater van een ongeboren kinderen. "Wij hebben sterke aanwijzingen dat microplastics te vinden zijn in zowel de placenta als het vruchtwater. In mijn laboratorium werken we aan onderzoeken over wat deze plastic deeltjes doen wanneer ze de placenta binnenkomen."

"We hebben aanwijzingen dat zoveel de grotere en kleinere deeltjes plastic de subtiele veranderen aanbrengen aan de biologische processen van de placenta. We gaan nu uitzoeken wat de langetermijneffecten en zijn van de placenta en het ongeboren kind."

'Het is nog vroeg'

Er zijn nu in ieder geval aanwijzingen dat de plastic deeltjes de longen, darmen en dus de placenta kunnen binnendringen, legt hoogleraar Legler uit. "Belangrijk is nu om in kaart te brengen hoeveel en welke deeltjes dit zijn. Daarbij moet onderzocht worden wat de langetermijneffecten voor de mens zijn. Het is nog vroeg, maar voor ons reden genoeg om als onderzoekers dat het ontzettend urgent is om onderzoek te blijven doen."

EV: MICROPLASTIC

Ster advertentie
Ster advertentie