Binnenland
BNNVARA

Vluchtelingen in Griekenland lijden honger: Europees geld voor opvang 'gaat naar prikkeldraad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen in Griekenland lijden honger: Europees geld voor opvang 'gaat naar prikkeldraad'

In Griekenland lijden vluchtelingen die een status hebben gekregen honger, zo blijkt uit onderzoek. Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling was in het land eerder deze week. "We geven godsvermogens aan Griekenland voor de zorg voor vluchtelingen. Dat besteden ze vooral aan hekken, prikkeldraad en detentieachtige faciliteiten", zegt Ceelen in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Het aantal mensen in voedselnood is sterk aan het stijgen', zegt Ceelen. "En dat komt omdat vluchtelingen die erkend zijn, dus die papieren gekregen hebben dat ze in Griekenland mogen blijven, buiten het kamp worden gezet. Ze moeten zelf voor onderdak zorgen. En ze moeten ook zelf zorgen voor werk en voedsel. 'Net als de Grieken zelf', zeggen de Griekse autoriteiten."

Europees geld

De Europese Unie stuurt een boel geld naar Griekenland. De vraag is: waar gaat dat dan heen? "We geven godsvermogens aan Griekenland voor de zorg voor vluchtelingen. Dat besteden ze vooral aan hekken, prikkeldraad en detentieachtige faciliteiten", aldus Ceelen.

Daarnaast wordt van dat geld ook voedsel verzorgd wat vaak nog net niet bedorven is, zegt Ceelen. En van alle faciliteiten die er zijn, mogen alleen vluchtelingen gebruik maken die in een asielprocedure zitten. "Iedereen die daar buiten valt, krijgt geen enkele ondersteuning", aldus Ceelen.

'Er is geen plan'

Op de vraag waarom het komt dat het asielbeleid in Griekenland zo erbarmelijk slecht is, zegt Ceelen: "Er is geen plan, niet vanuit Griekenland en niet vanuit Brussel. Ik weet niet of jij geld overmaakt zonder te weten waarvoor je dat overmaakt, maar blijkbaar doet de Europese Unie dat wel."

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Vluchtelingenopvang in Nederland

Niet alleen in Griekenland is het slecht gesteld met de vluchtelingenopvang. In Nederland staan de beelden van buiten slapende vluchtelingen op ons netvlies gebrand. Moeten we ons niet druk maken om Ter Apel, in plaats van om Griekenland? "De twee zijn verbonden", legt Ceelen uit.

Ceelen: "Als de omstandigheden in Griekenland heel erg slecht zijn, komen er meer mensen deze kant op. En als er meer mensen deze kant op komen, dan heffen wij de handen ten hemel en zeggen we, 'dat kunnen wij niet aan'. En dat komt omdat wij de faciliteiten af hebben gebroken de afgelopen jaren. Het is een soort kip-en-ei-verhaal. Het wordt de hoogste tijd dat iemand eens achter een stuur kruipt en in gaat grijpen."

Politieke wil

Uiteindelijk komt het neer op politieke wil, zegt Ceelen: "Als je deze mensen fatsoenlijk op wil vangen, dan kunnen wij dat. We kunnen naar de maan, en dan zouden we er niet voor kunnen zorgen dat die mensen in Ter Apel een bed en een dak boven het hoofd krijgen? Dat maak je mij niet wijs."

Volgens Ceelen moeten we ons opmaken voor een hete zomer. Conflicten duren langer dan ooit, zijn heftiger dan ooit en daarnaast zijn het er meer dan ooit. "De kans is heel groot dat grote groepen mensen gaan proberen veiligheid te zoeken in Europa. Dat betekent dat wij de mouwen op moeten stropen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie