Binnenland
KRO-NCRV

Floriade-debakel Almere: 'Ik had niet zoiets van wauw'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Floriade-debakel Almere: 'Ik had niet zoiets van wauw'

Die Floriade in Almere had een spektakel moeten worden, maar werd een financiële strop. Er is bijna 34 miljoen extra nodig en het gemeentebestuur stapte gisteren op vanwege deze mislukking. En het is niet voor het eerst dat de Floriade een financieel fiasco is. De twee voorgaande edities schreven ook allebei miljoenenverliezen.

Stand.nl: De stekker moet definitief uit de Floriade

In Stand.nl de stelling: 'De stekker moet definitief uit de Floriade'.

Toerisme-strateeg Isabel Mosk bezocht de Floriade een maand geleden en zegt hierover in Stand.nl: “Ik had niet zoiets van ‘wauw’, maar meer ‘ik loop hier door een park en wat krijg ik hier nu voor terug.’”

Op de vraag of de Floriade nog te redden is met de nieuwe campagnes die gepland staan, antwoordt Mosk: “De beleving en het product moeten goed zijn. En op het moment dat jouw product en beleving niet goed is, en dat zie je natuurlijk aan alle reviews die je al kan vinden over de Floriade, dan is het lastig om daar een campagne op te ontwikkelen."

‘Kans op imagoverbetering’

“Almere heeft een imago dat niet altijd meewerkt, en de Floriade zagen ze als kans om dat te verbeteren, en dat pakt dus averechts uit”, zegt Omroep Flevoland-verslaggever Koen Peters over de Floriade. Over zijn bezoek: “Het is er ook wel heel duur, en ook het eten is aan de prijs”. Peters vindt De Floriade op twee gedachten hinken. “Enerzijds ‘het Keukenhof-idee’, mooie planten en bloemen.” Anderzijds benoemt hij de landen die met paviljoens aanwezig zijn “en innovatieve dingen willen laten zien. Een aantal landen heeft ook gewoon niet zo’n interessant en uitgebreid verhaal te vertellen. Dan loop je door zo’n paviljoen en dan denk je ‘wat heb ik nou gezien?'”

Opstappen College 'symbolisch'

Peters noemt het opstappen van het College over de Floriadeproblematiek ‘vrij symbolisch.’ “Er zijn verkiezingen geweest, maar er is nog geen nieuw college. Grote kans dat een aantal van die wethouders die zijn afgetreden, straks weer terugkomen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie