Opinie & Commentaar
NTR

De Floriade, innovatief of gebakken lucht?

foto: Floriadefoto: Floriade
  1. Nieuwschevron right
  2. De Floriade, innovatief of gebakken lucht?

De Floriade 2022 gaat zo goed als zeker door in Almere. Maar niet zonder slag of stoot. De Internationale tuinbouw expositie was begroot op 10 miljoen, maar de teller staat al op 60 miljoen. Verloren centen en energie vinden critici. Geweldige kans zeggen voorstanders. Kwesties bespreekt, wat we moeten verwachten van dit prestigieuze project.

Innovatief?

Willy-Anne van der Heijden, fractievoorzitter GroenLinks Almere, is enthousiast over De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade: "Er kunnen daar veel van onze ambities gerealiseerd worden. Het is niet alleen een evenement, maar ook een woonwijk. Er worden allerlei duurzame innovaties gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld de circulaire economie. De Floride is belangrijk om Almere op de kaart te zetten. Er zit veel aan vast voor de hotels, restaurant, ondernemers."

Kritiek

Hans Driem, was in 1992 Floriade-directeur in Zoetermeer en leidde de attractieparken Walibi Flevo en Six Flags. Hij is kritisch. "Sinds 2012 volg ik de Floriade in Almere. Het project is binnen gehaald op een locatie waar het helemaal fout zal gaan. Alleen al de route die gelopen moet worden over de Floriade. Een bejaarde gaat geen 25 km lopen en het wordt zwaar overdreven dat ze geld besteden in Almere. Die gaan heus niet shoppen.

De kosten zijn absurd. De ratio investering is totaal zoek. Ze verwachten 2 miljoen bezoekers, dan moet je 100 euro per persoon investeren om ze binnen te halen. Het is heel gevaarlijk om zo hoog van de toren te blazen. Ik kijk er dwars doorheen. Er is niks."

Inhoud

Anton Contant, een buurtbewoner: "Het project kost ontzettend veel, maar het is mij en niemand duidelijk waar het over zal gaan. Ik heb grote twijfels bij de inhoud. Meer innovatieve duurzaamheid? Dat is al zo vaak gedaan en gebeurt nog steeds. Wageningen heeft een food experience en die zijn er veel beter in. City gardening is geweldig maar de komkommers zijn drie keer zo duur. In Friesland heb je ook allerlei innovatiepaviljoenen en die draaien geweldig. Die komen daarvoor echt niet naar Almere. Het is niet zo nieuw allemaal wat ze presenteren."

Baten

"Er wordt veel ingezoomd op de kosten maar wij zeggen ok, die zijn er maar kijk ook naar de baten kant", reageert Van der Heijden. "De bezoekers die wij verwachten zijn nationaal en internationaal. Er is heel voorzichtig berekend, met een verwachting van 2 miljoen bezoekers. Je hebt mensen die alle Floriades in de wereld afgaan, maar ook ondernemers, delegaties."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiƫle kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie