Binnenland
BNNVARA

Bomen in de stad van de toekomst: de Floriade staat er vol mee

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bomen in de stad van de toekomst: de Floriade staat er vol mee

Hoe ziet het groen in de stad van de toekomst eruit? Op de Floriade staan veel soorten die allemaal geschikt zijn volgens dendroloog Jaap Smit. Volgende week opent de nieuwe editie in Almere met het thema 'Growing Green Cities'. Vroege Vogels nam alvast een kijkje.

Er wordt volop geëxperimenteerd met groene oplossingen die onze steden leefbaarder moeten maken. Dat geldt ook voor de bomen die zijn aangeplant op de Floriade. In totaal zijn er 750 boomsoorten in het arboretum te vinden, die volgens dendroloog Jaap Smit allemaal geschikt zijn voor de stad van de toekomst.

Bomen in de stad

Bomen in de stad hebben het moeilijk. Door klimaatverandering en het 'urban heat Island' effect zullen steden in de zomer alleen maar heter worden. Bomen kunnen uitdrogen, en jonge bomen kunnen last krijgen van zonnebrand. Ook hebben onze stadsbomen te maken met ziektes, zoals de kastanjemineermot voor de kastanje.

Daarnaast is er weinig ruimte onder de grond waar boomwortels vaak moeten concurreren met een enorme hoeveelheid aan kabels. En dat terwijl bomen voor de leefbaarheid van de stad zo belangrijk zijn. Ze verdampen water waardoor de stedelijke omgeving afkoelt en geven voedsel voor insecten.

Uitheemse bomen

Op de Floriade zijn deze editie, naast de bomen die er al stonden, honderden bomen aangeplant die wel eens heel geschikt zouden kunnen zijn voor de stad van de toekomst. Volgens Smit is het belangrijk dat de bomen zich aangepast hebben aan een landklimaat, en dan met name die hete en droge zomers.

De inheemse beuk zoals wij die kennen zou dan plaats moeten maken voor een beuk uit Zuidoost-Europa. Waar onze beuk bij extreme hitte zijn blaadjes verliest, kan de verwante soort uit het zuiden langer zijn blad vasthouden. Dat zou voor onze inheemse insecten een probleem kunnen worden, omdat die niet gewend zijn om hun voedsel van uitheemse bomen te halen.

Bomen uit het zuiden

Volgens Smit kunnen bomen uit het zuiden voedsel bieden voor insecten uit die regio's die door klimaatverandering deze kant op komen. Ook zegt hij dat onze insecten in te toekomst misschien wel wennen aan de nieuwe bomen, en zo in de stad nieuwe voedselbronnen tot hun beschikking krijgen.

Bomen van de toekomst op de Floriade

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie