Binnenland
NOSNTR

De abortusdiscussie waait van Amerika over naar Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De abortusdiscussie waait van Amerika over naar Nederland

Al een week lang is er veel beroering in Amerika doordat het debat over abortus is opgelaaid. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wil mogelijk het landelijke recht op abortus afschaffen, bleek uit gelekte informatie. Dit debat is ook overgewaaid naar Nederland. Sabine Scharwachter voert actief campagne voor het recht op abortus en staat morgen op de Dam om te protesteren. In Nieuws en Co vertelt wat ze van het debat in Nederland terugziet.

Abortusdiscussie speelt niet alleen in de VS, nu ook in Nederland

Moedeloos

In Nieuws en Co vertelt Scharwachter haar eerste reactie op het nieuws uit Amerika. "In de eerste instantie was ik heel erg geshockeerd. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het moet zijn voor Amerikaanse mensen die abortus willen plegen en daar straks geen toegang meer voor hebben. In Nederland hebben wij onlangs juist vooruitgang op geboekt op het gebeid van toegang tot abortus. Tegelijk raakt het me ook in mijn gelijkswaardigheidsgevoel. Ik zet me in voor gender gelijkheid en voor feminisme. Het abortusrecht is zoiets waar je mee opgroeit, zo van dit is zo iets wat gegarandeerd is, waar we allemaal recht op hebben. Nu staat het weer op het spel terwijl er al zo lang voor gestreden is in het verleden. Dat is gewoon heel frustrerend, je wordt er moedeloos van."

Hoe zit dat met die groeiende discussie in Nederland? "Aan de ene kant zie je in Nederland die vooruitgang in de politiek, maar aan de andere kant zie je dat de anti abortuslobby in Nederland heel sterk is en groter wordt. Bij abortusklinieken zie je steeds vaker anti-abortus demonstranten die bezoekers daar lastig vallen. Ook bepaalde politieke partijen die heel openlijk het abortusrecht ter discussie stellen. Het zijn twee uiteenlopende krachten. Dat mogen ze doen, maar het is wel een ontwikkeling waar ik me zorgen over maak."

Losse schroeven

Scharwachter vertelt welk effect de discussie in Amerika heeft op die in Nederland. "Wat er in Amerika gebeurt lijkt nu heel ver weg, maar de contacten tussen de anti abortusbeweging daar en hier in Nederland, maar ook overal ter wereld is heel sterk. Er zit ook gewoon geld achter. Als Amerika, een heel invloedrijk en machtig land, deze stap zou zetten, dan heeft dat enorme gevolgen voor de rest van de wereld. Niet alleen Nederland, maar echt overal. Daar maak ik me heel erg zorgen over."

Scharwachter spreekt uit dat het idee dat abortus een mensenrecht is, door deze gebeurtenis in Amerika steeds meer op losse schroeven komt te staan. "Seksuele vrijheid en gezondheid is gewoon een mensenrecht. Ik denk dat het heel belangrijk is voor de gelijkheid om hier voor op te komen. Er zit natuurlijk heel veel genderongelijkheid in. Het zijn toch vrouwen, non binaire en transpersonen die een baarmoeder hebben en zwanger kunnen raken. Die kunnen hier door beperkt worden als ze geen toegang hebben tot abortus en dat is wat de ongelijkheid tussen genders vergroot. Ik wil natuurlijk dat die zo klein mogelijk wordt en het liefst helemaal niet bestaat."

Ster advertentie
Ster advertentie