Binnenland
BNNVARA

Bikefitting: Hoe moet je op de fiets zitten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bikefitting: Hoe moet je op de fiets zitten?

Profwielrenners zijn er altijd mee bezig: de houding op de fiets. Zadel een centimetertje hoger, centimetertje lager. Maar ook voor amateurs is dit heel belangrijk. Sommigen zien er op de fiets heel professioneel uit, terwijl het bij anderen lijkt of ze op de rug van een kameel zitten. Bureau Sport presentator Erik Dijkstra doet een zogenaamde 'bikefitting' voor zijn serie De Proloog in het programma Nieuws BV.

Bij een bergetappe, zoals vandaag en zondag, is het zelfs meer dan belangrijk om een goede houding te hebben.

Maar waarom is een goede houding nu zo belangrijk? Een fiets is een fiets en de pedalen moeten rond, toch? Maar dat ligt toch wat genuanceerder. Als je vier uur op de fiets zit wil je geen pijntjes krijgen en gewoon kunnen genieten. En als je goed zit, kun je ook veel meer kracht uit je benen halen.

Een goed voorbeeld is Froome, vorig jaar tijdens de Tour de France. Bij een botsing ging zijn fiets kapot, hij kreeg toen een neutraal fietsje. "Ik dacht eerst fiets gewoon door man", vertelt Dijkstra. "Maar als je zo'n kleine fiets krijgt als je zo lang bent, dan kunnen je benen niet meer goed rond." Hij ging vervolgens rennend naar de finish.

Klein maken

Ook sprak Dijkstra met Peter Schep. Volgens velen zat deze oud-wielrenner altijd zo mooi op de fiets. "Maar de meeste renners die nu af en toe met me mee fietsen, lachen keihard als ze me zien. Ik kan het niet meer. Maar bij mij als coach nu is het belangrijk dat het hard gaat. Wielrenners zijn alleen sterk in hun benen en moeten zich zelf dus zo smal mogelijk maken. Aan een breed stuur heb je helemaal niks", aldus Schep.

Luister naar de hele reportage:

Tour d'Hollande: Hoe moet je op de fiets zitten?

Ster advertentie
Ster advertentie