Binnenland
WNL

Uri Rosenthal over Catshuisoverleg: 'Ik verwacht geen versoepelingen of campagnetaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uri Rosenthal over Catshuisoverleg: 'Ik verwacht geen versoepelingen of campagnetaal'

Ministers en adviseurs die betrokken zijn bij het coronabeleid vergaderen dit weekend in het Catshuis over hoe nu verder over de coronamaatregelen. De roep om te versoepelen is luid, maar de besmettingen lopen ook op.

Crisismanager en oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal verwacht dat er geen versoepelingen komen. "Ik verwacht geen versoepelingen of campagnetaal", zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. De vrees is namelijk dat de politiek met versoepelingen komt omdat de verkiezingen op korte termijn gepland staan. "Ik mag er vanuit gaan dat de politiek doorheeft dat het niet goed gaat met het aantal besmettingen. Geen verrassingen uit de hoge hoed dus komende persconferentie."

Toch spelen de verkiezingen een grote rol

Desondanks ziet Rosenthal in dat het voor de burger een verwarrende tijd is. Tv-debatten met verleidende campagnetaal lopen door de coronamaatregelen heen. Het ene moment wordt er campagnetaal gebruikt en het andere moment niet.

Eén moment afgelopen week was daar een sprekend voorbeeld van. Zo liet Wopke Hoekstra, lijsttrekker van het CDA ontvallen dat de duur WW-uitkering wel wat korter kon. Het CDA wilde de maximale duur van de werkloosheidsuitkering te verkorten van twee naar één jaar.

"Dat was gewoon ontzettend stom van hem om te zeggen", vindt politiek commentator van Elsevier Weekblad Carla Joosten. "Ik denk dat ook achter de schermen adviseurs geschrokken zijn. Er komt natuurlijk een golf aan faillissementen aan waarbij veel mensen in de WW belanden. Toch is dit wel in lijn van verwachting wat er uiteindelijk gaat gebeuren, maar niet handig om in campagnetijd te zeggen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie