Naar homepage
Binnenland

Harde coronaklappen Nederlandse industrie
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde coronaklappen Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie ging in het tweede kwartaal door een diep dal vanwege de coronacrisis. Gemiddeld werd er vergeleken met 2019 een zesde minder omzet gedraaid, concludeert het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.

Nederlandse industrie ploetert door diep dal in tweede kwartaal

Vooral fabrikanten in de transportsector zagen hun omzet instorten. Vergeleken met een jaar eerder werd er bijna 40 procent minder omzet gemaakt. "Er wordt minder gereden, veel fabrieken hebben stilgelegen", legt economieredacteur Nik Wouters uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Er kwamen bijvoorbeeld te weinig onderdelen naar de fabrieken om vrachtwagens in elkaar te zetten."

De hele industrie leverde zo'n 16 procent in. "Dat is een forse krimp, de grootste daling in tien jaar tijd. Bij de kredietcrisis in 2009 was de krimp nog meer dan 20 procent."

Tabak juist in de lift

Er waren ook sectoren waar juist meer omzet werd gedraaid. Opmerkelijk was de stijging van ruim tien procent bij tabaksproducenten. Verder boekten producenten van farmaceutische middelen en machines een hogere omzet.

Vooral in april en mei was de daling groot. "In april kreeg de Nederlandse industrie een enorme klap", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport en Logistiek bij ABN Amro. "Mei was ook een heel slechte maand. In juni ging het iets beter dankzij het einde van de lockdowns in veel Europese landen."

Voor de korte termijn verwacht Swart maar beperkt een opleving van de gehele industrie. "De Nederlandse industrie moet het vooral hebben van investeringen, bijvoorbeeld in machines of vliegtuigen. En die staan zwaar onder druk, zowel in Nederland als in de meeste andere landen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie