Binnenland
NOS

Schendt Curaçao de mensenrechten bij de opvang van gevluchte Venezolanen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schendt Curaçao de mensenrechten bij de opvang van gevluchte Venezolanen?

Curaçao schendt mensenrechten door gevluchte Venezolanen bij aankomst direct vast te zetten en hun vervolgens geen kans te bieden asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport.

De omstandigheden in de barakken in Curaçao waar de Venezolanen worden vastgezet zijn volgens Amnesty "erbarmelijk". Er is sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Ook kreeg de organisatie verhalen te horen over uitbuiting en mishandeling tijdens arrestatie en detentie.

Amnesty: Curaçao schendt mensenrechten bij detentie Venezolanen

Correspondent Dick Drayer probeert al langere tijd de vreemdelingenbarakken te bezoeken, maar krijgt er geen toegang tot. "Ik word stelselmatig geweigerd. Gisteren nog werd mijn camera uit mijn hand geslagen. Curaçao wil geen pottenkijkers."

Hij heeft wel met veel Venezolaanse vluchtelingen kunnen spreken. Zij waren allen erg bang om teruggestuurd te worden. “Met name militairen en juristen vrezen represailles als ze worden teruggestuurd."

Miljoenen op de vlucht

Curaçao heeft al jaren te maken met een vluchtelingenstroom uit Venezuela. Die neemt almaar toe nu het Zuid-Amerikaanse land gebukt gaat onder een diepe crisis. Er is in Venezuela onder meer een structureel gebrek aan voedsel. Mensen vluchten voor een beter perspectief elders of uit angst vervolgd te worden door de regering-Maduro.

Vorige maand schatte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat in de afgelopen jaren zo'n 2,3 miljoen mensen het land hebben verlaten. Naar schatting verblijven er tussen de 5000 en 15.000 Venezolanen illegaal op Curaçao. Het eiland telt in totaal ruim 160.000 inwoners.

Quote

Directeur Nazarski van Amnesty Nederland

Nederland moet verantwoordelijkheid nemen

Curaçaoënaars vinden het volgens Drayer oneerlijk van de grote boze buitenwereld dat zij de schuld krijgen, terwijl zij het probleem niet kunnen oplossen. “Het land zegt niet de middelen te hebben om de opvang te regelen", aldus Drayer. "Maar dat is volgens velen een gebrek aan wil en vooral een excuus om je handen in onschuld te wassen."

Nederlandse verantwoordelijkheid

Omdat Curaçao valt onder het Nederlandse koninkrijk, roept Amnesty ook Nederland op om verantwoordelijkheid te nemen. "Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden moeten er samen voor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen onmiddellijk stoppen", aldus directeur Nazarski van Amnesty in Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie