Binnenland
BNNVARA

Er is te weinig hulp voor Oekraïeners die in hun land achterblijven

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is te weinig hulp voor Oekraïeners die in hun land achterblijven

Een marktplaats om de juiste hulp op de goede plek in Oekraïne te krijgen. Zoals speciale melk voor couveusebaby's, waar ziekenhuizen daar om zitten te springen. Dat is wat de initiatiefnemers voor ogen hebben met de Help Ukraine Desk. En hulp aan de mensen die achterblijven in Oekraïne is hard nodig, zegt Willem van der Werf, een van de drijvende krachten achter dit initiatief, in De Nieuws BV.

Een marktplaats voor hulp aan Oekraïne

Veel hulporganisaties zijn al sinds de uitbraak van de oorlog actief bezig met hulpverlenen. Maar Van der Werf heeft van de Oekraïense ambassade begrepen dat de 160 miljoen euro aan ingezamelde hulp voornamelijk voor de Oekraïense vluchtelingen is bestemd. "Er zijn op dit moment maar twee grote organisaties actief in Oekraïne die zelf werkzaamheden uitvoeren, namelijk Caritas en Unicef."

Er zijn inmiddels 4 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, maar volgens Van der Werf moeten we ook zeker niet de 44 miljoen achterblijvers vergeten. Volgens de initiatiefnemer laten grote hulporganisaties daar steken vallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er zijn veel particuliere initiatieven die zo goed mogelijk proberen te helpen met het transporteren van goederen naar de Oekraïense grens, maar volgens Van der Werf is het lastig om wat zij aan bieden en wat zij brengen te matchen wat er echt nodig is in het land. De Help Ukraine desk gaat daarmee helpen door zich in te zetten als coördinator met hun platform.

Coördinerende functie

Van der Werf legt uit dat de Oekraïense autoriteiten nog goed functioneren waardoor ze precies kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Door de vraag van de autoriteiten en het aanbod van de particulieren initiatieven te coördineren zorgt Help Ukraine Desk ervoor dat de juiste spullen op de goede plek komen.

Het gesloten platform screent van te voren de aanbieders handmatig en kritisch: "Je wil dat de partijen waarmee je samen werkt te vertrouwen zijn", aldus Van der Werf. Naast vraag en aanbod brengt Help Ukraine Desk ook transportbedrijven en financiële donateurs in kaart. Op die manier wordt een marktplaats gecreëerd voor hulp aan Oekraïne.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie