Buitenland
NOS

Rode Kruis: werk hulpverleners in Oekraïne extreem gevaarlijk

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis: werk hulpverleners in Oekraïne extreem gevaarlijk

Het gebrek aan veiligheid is op dit moment de grootste belemmering voor hulpverleners bij hun pogingen om Oekraïners in nood te helpen. Dat zegt de directeur van het Nederlandse Rode Kruis Marieke van Schaik in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Schaik is op dit moment in Tsjernivtsi, in het zuidwesten van Oekraïne, waar ze sprak met collega's die onder meer betrokken zijn bij de evacuatiepogingen uit de belegerde stad Marioepol. Gisteren liet het Internationale Rode Kruis weten dat het al vijf dagen op rij niet was gelukt om die stad te bereiken.

'Het is extreem gevaarlijk'

De Rode Kruis-directeur zegt dat het "extreem moeilijk" is om bij de stad in de buurt te komen. "Bij ieder checkpoint blijkt dat afspraken over een veilige doorgang niet zijn doorgekomen. Dus bij al die punten moet er weer opnieuw worden onderhandeld." Recent werd besloten om op 20 kilometer van Marioepol weer om te keren. "Het is extreem gevaarlijk en daardoor heel moeilijk om de mensen in grootste nood te bereiken. Op heel veel plekken is het een dynamisch conflict, waardoor je niet weet waar iets vandaan komt."

Van Schaik hoopt dat de oorlogssituatie stabiliseert, "zodat je weet waar het onveilig is en waar niet. Dan wordt is het makkelijker om bevoorrading te organiseren. Maar nu is het heel onzeker."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie