Binnenland
KRO-NCRV

Trendstrateeg Richard Lamb: 'Richt je niet op de grote beursbedrijven'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Trendstrateeg Richard Lamb: 'Richt je niet op de grote beursbedrijven'

De overheid moet zich bij het herstel na de coronacrisis niet richten op de grote, beursgenoteerde bedrijven die winstmaximalisatie als doel hebben. Dat zegt trendstrateeg Richard Lamb, die al meer dan dertig jaar ministeries, politieke partijen en bedrijven adviseert, in 1 op 1. "Mijn advies aan de overheid is: staar je niet blind op de grote jongens, maar richt je op het midden- en klein bedrijf. Op familiebedrijven."

Lamb verwacht dat we naar een 'balanseconomie' gaan, een economie waar het om méér draait dan alleen een zo hoog mogelijke winst. "Het wil niet zeggen dat je helemaal niet meer mag groeien, maar het wordt een economie waarin waarde niet alleen wordt afgemeten aan geld, maar ook aan duurzaamheid. En ook de menselijke maat bepaalt de waarde."

Trendstrateeg Richard Lamb: 'Richt je niet op grote beursbedrijven'

Volgens Lamb reageren familiebedrijven ook goed op de crisis. "Die komen er vrij sterk uit. Ze betrekken de werknemers erbij en vragen: wat is nodig? Veel bedrijven en mensen zijn gewend op een zo groot mogelijke groei. Familiebedrijven richten zich puur op de continuïteit, en juist niet op kortetermijnwinsten."

Groei? 'Dat zie ik niet gebeuren'

De Europese Commissie verwacht volgend jaar - onder voorwaarde dat de crisis van korte duur is - alweer een groei van 5 procent van de Nederlandse economie. Dat ziet Lamb niet gebeuren: "We stonden er al niet zo goed voor. We hadden al een groeiversneller nodig."

Het economisch model was al sleets, is zijn boodschap. "En wat we nu zien is een domino-effect, de verwevenheid is zo groot. Daardoor wordt uiteindelijk iedereen geraakt, ook mensen in loondienst."

En als we minder geld hebben, of onzeker zijn over ons inkomen? "Dan zie je een kopersstaking. Als de onzekerheid zo groot is, houden het het geld in ons zak. Dan heb je de aanjagers van de economie niet meer. Je ziet het nu ook al aan het producentenvertrouwen (dat vorige maand met 28,7 procent daalde, red.). Nee, we zitten aan alle kanten in de min."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie