Binnenland
BNNVARA

Jonge hazen? 'Blijf van ze af'

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge hazen? 'Blijf van ze af'

Van februari tot september kun je in het veld jonge haasjes vinden. Die zitten heel stilletjes in hun 'leger' te wachten tot ze één keer per dag (!) worden gezoogd. "Ze zijn dus niet verlaten door de ouders en je moet ze dus vooral ook niet oppakken en naar de opvang brengen", zegt Sasja Voet, vrijwilliger van De Toevlucht in Amsterdam, in Vroege Vogels.

Hazen met pasen

De Toevlucht, waar naast vogels ook andere dieren worden opgevangen, wordt op dit moment overspoeld door jonge haasjes. Sasja Voet: "Mensen zien op hun wandeling door het veld die diertjes liggen en denken dan dat ze verlaten zijn. Het zal met de beste bedoelingen zijn, maar het is toch echt uit onwetendheid dat ze dan worden meegenomen. De moeder laat haar jongen bewust alleen, omdat ze anders rovers naar de jongen zou kunnen lokken. De jongen hebben van zichzelf nog geen geur op die leeftijd."

Jonge haas krijgt flesvoeding in De Toevlucht in Amsterdam. Bron: Kelly Scheltema

'Blijf van ze af'

De herfst is de enige periode dat hazen níet seksueel actief zijn. Voet: "Dat betekent dat ze van december tot september 'rammelen'. Van begin februari tot september kun je dus ook jonge haasjes tegenkomen in het veld. Laat ze liggen, blijf van ze af en laat je hond ook niet loslopen in het weiland."

Een deel van het probleem komt volgens Voet doordat mensen een haas voor een konijn aanzien. "Ze denken; 'die hoort diep onder de grond in een hol te zitten'. Maar anders dan een konijn is een haas een nestvlieder. Die wordt met een vachtje en met open ogen geboren in een open nest. Het hoort dus dat ze stilletjes zitten te wachten tot ze kort na zonsondergang vijf minuutjes worden gezoogd, om de rest van de dag weer alleen te zijn."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie