Binnenland
BNNVARA

Een ijsvrije Noordpool is doodzonde: 'Handelsroute brengt veel risico's met zich mee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ijsvrije Noordpool is doodzonde: 'Handelsroute brengt veel risico's met zich mee'

Het poolijs smelt. Een nachtmerrie voor klimaatwetenschappers, maar Rusland ziet kansen. De Russische president Poetin zet vol in op de ontwikkeling van een handelsroute door de Noordelijke IJszee. Volgens poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom brengt dat echter veel risico met zich mee. En, een ijsvrije Noordpool? Dat is doodzonde. Daarom brengt ze in De Nieuws BV een ode aan 'Arctica'.

De beoogde handelsroute is 40 procent korter dan de gebruikelijke route van Rotterdam naar China via het Suez-kanaal. Het zou 14 dagen tijdwinst per reis opleveren. Niet gek dus, zou je denken: wat CO2 uitstoot betreft is dat misschien zelfs gunstig voor het milieu. Volgens Notenboom weegt dat alleen niet op tegen de gevaren van bunkerolie.

Vijftig tinten sneeuw en ijs

Notenboom: "Zolang de scheepvaart zal varen op bunkerolie, vieze olie, is dat heel problematisch. Dat gaat gewoon een keer fout. Een schip dat niet ijs-versterkt is, botst een keer tegen een enorme ijsschots aan. Dat is een kwestie van tijd. Olie dat in het water zit, komt onder het ijs, dan kun je er nooit meer bij. Dan moet je binnen 24 uur de eerste reddingsacties hebben".

De verwachting is dat de Noordpool straks helemaal ijsvrij is. Doodzonde, vindt Notenboom. Reden te meer om nu een ode aan het gebied te brengen. "Het zijn de kleuren van het licht die de Noordpool mooi maken. Het zijn de wolken, het ijs, de sneeuw, ze hebben verschillende kleuren. Allerlei tinten wisselen elkaar af, lila, roze, blauw, afhankelijk van hoe de zon erop schijnt."

Het gevaar van toerisme

Of Rusland zich bewust is van het mooie stukje natuur dat ze in handen hebben, vraagt Notenboom zich af: "Poetin is fan van de Noordpool, maar ik denk dat hij zich helemaal geen zorgen maakt over wat er gebeurt met de natuur van de Noordpool".

Maar, het echte gevaar schuilt volgens de klimaatjournalist in de toeristen. "Ik ben bang voor de cruiseschepen met mensen die daar de laatste ijsbeer en de laatste ijsschots willen zien en die ver naar het Noordelijk gebied gaan om dat mee te maken."

Een ode aan de Noordpool

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie