Binnenland
AVROTROS

'Het is een wonder dat de Merwedebrug er nog staat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een wonder dat de Merwedebrug er nog staat'

"De brug is afgeschreven. Het is een wonder dat deze er nog staat." Dat zegt hoogleraar en veiligheidsdeskundige Ben Ale over de mogelijke ramp die is ontweken met de Merwedebrug. Ale bevestigde, samen met een andere hoogleraar tegenover EenVandaag dat de brug op een haar na is ingestort.

De brug bij Gorinchem werd in 2016 uit voorzorg afgesloten, maar de scheuren in de brug blijken zo ernstig te zijn, dat het een wonder is dat de brug niet eerder is ingestort. Dat blijkt na bestudering van een rapport van bureau Berenschot door de hoogleraren, in handen van EenVandaag.

Restlevensduur

In het rapport staat dat de brug een restlevensduur had van zes dagen. "Dat betekent dat als we die brug door waren blijven gebruiken, dat deze na zes dagen een groot instortingsgevaar had gehad", vertelt verslaggever Kimo Demoed in Radio EenVandaag. Hij kwam het verhaal op het spoor.
Per toeval werden de scheuren in de brug ontdekt. "Hij werd onderzocht voor een belastingsonderzoek van TNO, om te kijken wat de brug aankon", vertelt Demoed. "Toen bleek: die brug is zo slecht, die kan het huidige verkeer helemaal niet aan."

Toezicht tekortgeschoten

Hoogleraar Ben Ale vertelt wat de geschatte levensduur precies inhoudt. "Een levensduur van zes dagen voor een brug staat voor een levensduur van één dag tot een week of twee." Zonder het onderzoek van TNO had er niemand naar de brug gekeken. "Dan hadden we zonder meer met een ramp te maken gehad", aldus Ale.

De hoogleraar snapt niet hoe de gebreken aan de brug zo lang onopgemerkt hebben kunnen blijven. "Het is raadselachtig dat niemand dit in de gaten heeft gehad. Dat kan niet anders dan aan de structuur van het toezicht liggen. Ze hebben er geen verstand van, of ze hebben niet goed opgelet, of er is niets gedaan met de melding die zij dan gedaan moeten hebben."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie