Binnenland
NOS

Nog altijd ravage op Sulawesi, maar het normale leven start weer

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog altijd ravage op Sulawesi, maar het normale leven start weer

Precies een week geleden werd het eiland Sulawesi in Indonesië getroffen door een zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami. In de eerste dagen was het moeilijk vast te stellen hoe groot de schade was, maar al gauw werd duidelijk dat duizenden mensen alles waren verloren. Een week later is de ravage nog altijd erg groot.

Hulpverlening op Sulawesi komt op gang, maar mensen slapen nog buiten

NOS-correspondent Michel Maas is in het zwaarst getroffen gebied bij de stad Palu. Hij ziet dat iedere dag de hulpverlening beter wordt. "Er is meer medische hulp en voedsel. Ook de kilometers lange rijen bij de tankstations zijn veel korter geworden. Mensen kunnen weer benzine tanken."

Ondanks de verbeteringen blijft de totale verwoesting in Palu groot. "Het kost veel moeite om alle troep op te ruimen", zegt Maas in het Radio 1 Journaal. "Er zijn te weinig vrijwilligers. De overheid zegt een nieuwe groep vrijwilligers op te leiden, maar die zijn nog niet inzetbaar." Sommige buitenlandse hulpteams komen het land niet in. "De Indonesische regering wil laten zien dat ze de hulp allemaal zelf kunnen bieden."

Nog steeds verraderlijk

Het normale leven begint heel voorzichtig ook weer voor de inwoners van de getroffen gebieden. "We hebben vandaag voor het eerst weer in een restaurantje geluncht en een aantal winkeltjes zijn weer open. Dat was de afgelopen dagen nog niet zo", zegt Maas.

Maar de situatie blijft verraderlijk. "Wij slapen nog steeds buiten bij het zwembad van ons hotel. Het gebouw ziet eruit alsof je er zo naar binnen kan, maar de deur krijg je niet meer open." Dat kan betekenen dat het hotel toch niet meer recht staat en bij een naschok alsnog kan omvallen.

Ster advertentie
Ster advertentie