Binnenland
WNL

Agressie tegen hulpverleners neemt toe: 'Een vreemde Nederlandse traditie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Agressie tegen hulpverleners neemt toe: 'Een vreemde Nederlandse traditie'

Voor veel hulpverleners is de jaarwisseling geen moment van feest. Zij krijgen tijdens deze dag namelijk extra veel te maken met agressie en geweld. Sterker nog, het neemt in de afgelopen jaren zelfs toe. "Dit is heel Nederlands en een traditie waar ik absoluut niet trots op ben", zegt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve bij WNL In de Kantine.

Volgens Verhoeve heerst er een soort "twee uur van wetteloosheid" tijdens de jaarwisseling. Hij doelt op de periode tussen middernacht en twee uur 's nachts. "Feesten is maar dat je vervolgens agenten gaat belagen en bejegenen op een agressieve manier, dat is echt heel vreemd."

De agressie tegen hulpverleners gebeurt niet alleen tijdens oud en nieuw. Het loopt het hele jaar door en is tevens aan het groeien. "Tijdens coronatijd is het chagrijn, wat toch al smeulde in de samenleving, zich gaan uiten op de overheid. En de eerste gezichten van de overheid zijn de mensen op straat", verklaart Verhoeve een toename van 15 procent meer geweld tegen hulpverleners.

Het Misdaadbureau

Maaike Timmerman, presentatrice bij WNL, gaat in haar nieuwe radioprogramma Het Misdaadbureau verder in op dit onderwerp. Zij sprak hier samen met de onderzoeksredactie over met meerdere hulpverleners. "Wij peilen bij hulpverleners wat zij het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Je weet echt niet wat je leest", doelt Timmerman op de verhalen van ambulancepersoneel, zorgpersoneel of andere hulpverleners die (in)direct te maken kregen met geweld en agressie.

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is 'de Misdaadlijn', waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie