Buitenland
WNL

Nederlandse ambassadeur in Washington: Europese bedrijven moeten kunnen profiteren van nieuw Amerikaans steunpakket

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ambassadeur in Washington: Europese bedrijven moeten kunnen profiteren van nieuw Amerikaans steunpakket

Er wordt gevreesd voor een trans-Atlantische aftocht van bedrijven door Bidens Inflation Reduction Act (IRA). Volgens de Nederlandse ambassadeur in Washington, André Haspels, wordt er dan ook op Europees niveau gekeken "of we iets soortgelijks moeten hebben". Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven Op 1. "Eind maart moet duidelijk zijn of sommige voordelen van de IRA ook van toepassing kunnen zijn voor Europese bedrijven."

Haspels benadrukt dat het goed is dat de Verenigde Staten stappen willen zetten als het gaat om de verduurzaming van bedrijven. "Het nadeel is dat dat gepaard gaat met belastingvoordelen, leningen en subsidies die vooral gericht zijn op Amerika."

In de wet, die in Europa al omgedoopt werd tot de 'America first-wet', geeft de Amerikaanse overheid een bedrag van maar liefst 369 miljard dollar aan duurzaamheidssubsidies vrij. Hij gaat op 1 januari 2023 van kracht. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte er eerder in Sven Op 1 al voor dat de Europese Unie (EU) met "flink wat geld over de brug moet komen als het de eigen maakindustrie wil behouden". Volgens voorvrouw Ingrid Thijssen ligt de de-industrialisatie van Europa door deze wet op de loer.

'Buy European Act'

De EU werkt op dit moment dan ook aan een soortgelijk subsidiepakket om de Europese industrie te kunnen behouden. Er wordt gesproken over een 'Buy European Act'. Zo is er al gesproken over Europese regels voor staatssteun en een voorkeursbehandeling voor Europese onderdelen in belangrijke industrieën.

Hierover is Europa nu in gesprek met de Amerikanen, zegt Haspels. "Wij hebben geen belang bij een 'race naar de bottom'. Dat betekent niet dat wanneer Amerika verder allerlei belastingvoordelen gaat geven aan zijn bedrijven, dat wij dat dan ook moeten doen", benadrukt hij. Dat zou uitlopen op een handelsoorlog, waar beide partijen het volgens de ambassadeur niet tot willen laten komen.

"Tegelijkertijd moeten we niet naïef zijn. Dus er wordt ook op Europees niveau nagedacht of wij iets soortgelijks moeten hebben, maar met als doelstelling: het verder verduurzamen van de economie." Haspels heeft er goede hoop in dat de VS en Europa hier uitkomen. Volgens hem worden de gesprekken op dit moment op een "heel constructieve toon" gevoerd.

Nederlandse ambassadeur in Washington: Europese bedrijven moeten kunnen profiteren van nieuw Amerikaans steunpakket

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie