Binnenland
WNL

Een jaar vol agressie tegen zorgmedewerkers: 'Het is vooral onmacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar vol agressie tegen zorgmedewerkers: 'Het is vooral onmacht'

Het jaar 2022 is een jaar geweest waar zorgmedewerkers veel met agressie te maken kregen. "Het is vooral onmacht. Mensen zijn onmachtig en gefrustreerd en komen in situaties die zij niet onder controle hebben. Zij willen dat er van alles gebeurt, maar soms kan dat niet", geeft arts neonatologie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht Jaime Smal een verklaring bij WNL In de Kantine.

Smal maakt het ook mee op de plek waar hij werkzaam is: het WKZ. Het komt voor dat kinderen soms erg lang in het ziekenhuis liggen. "Dan hebben wij ouders die ontevreden zijn en vinden dat er niet goed voor hun kind gezorgd is. Dat geeft agressie en soms hebben wij dan beveiliging hier nodig om ons personeel te beschermen."

Smal vindt dat het ook aan het ziekenhuispersoneel is om de boel te de-escaleren, bijvoorbeeld door goed met mensen in gesprek te blijven. "Om hen controle te geven over lastige situaties." Het gesprek aangaan is ook nodig om ouders goed te begeleiden, zeker als hun emoties hoog oplopen. "Niet alleen door ons, maar ook door maatschappelijk werkers en psychologen. Het is een teamprestatie."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie