Binnenland

Ook Lodewijk Asscher gaat voor lijsttrekkerschap PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Lodewijk Asscher gaat voor lijsttrekkerschap PvdA

[NOS] Lodewijk Asscher heeft een beslissing genomen: hij wil lijsttrekker worden van de PvdA. Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat hij het wil opnemen tegen de huidige partijleider Diederik Samsom. Eerder vandaag stelde Kamerlid Jacques Monasch zich ook kandidaat.

Asscher, nu nog minister van Sociale Zaken en vice-premier, heeft lang nagedacht. Hij geeft maandag een toelichting op zijn kandidatuur.

NOS-verslaggever Wilco Boom vertelde op NPO Radio 1 over de strijd om het lijsttrekkerschap:

Verschillende leden van de PvdA hebben er bij Asscher op aangedrongen om zich beschikbaar te stellen. Vanmorgen nog schreef een groep lokale PvdA-bestuurders een open brief in de Volkskrant met die strekking.

Verschil maken

"Nederland heeft behoefte aan een leider als Asscher, die heeft bewezen dat hij zelfs in moeilijke tijden - en in een ongemakkelijk kabinet - het verschil kon maken", schreven de wethouders en fractievoorzitters.

Samsom heeft steeds gezegd dat hij graag een lijsttrekkersverkiezing wil met verschillende kandidaten. Na vandaag heeft hij twee concurrenten, want ook Kamerlid Jacques Monasch maakte zijn kandidatuur bekend.

Zie ook: 'Kritisch buitenbeentje' Jacques Monasch wil PvdA-lijsttrekker worden

Andere gegadigden kunnen zich nog tot 24 oktober melden. PvdA-leden mogen tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen op de lijsttrekker van hun keuze. Op 9 december maakt de partijleiding de uitslag bekend en is duidelijk wie de partij in de verkiezingscampagne gaat leiden richting 15 maart 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie