Binnenland
NOS

Huilende kinderen door tekort aan buschauffeurs

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huilende kinderen door tekort aan buschauffeurs

Er is een tekort aan buschauffeurs in Nederland. Touringcarbedrijven doen er alles aan om nieuwe collega’s te werven. “Als ik er morgen vijftig vind, neem ik ze allemaal aan”, zegt Pouw Vervoer in het NOS Radio 1 Journaal.

Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer denkt dat er landelijk een tekort is aan zes- tot zevenhonderd buschauffeurs. Pouw Vervoer in Vianen heeft er ook last van. “Chauffeurs zijn in coronatijd andere dingen gaan doen”, zegt directeur Johan Pouw. “Sommigen zitten op de vrachtwagen, anderen zijn treinmachinist geworden, ze zijn echt de branche uit.”

Gevolg is dat Pouw Vervoer niet meer alle opdrachten aan kan nemen. “Tegen festivals die bussen nodig hebben moeten we nee zeggen. Maar vaak zijn bussen onderdeel van het mobiliteitsplan, dus kan het hele festival niet door gaan.”

Ook schoolreisjes kunnen soms niet door gaan vanwege het chauffeurstekort. “Dan zijn er huilende kinderen, dat is helaas de realiteit.”

Het bedrijf heeft een actie opgezet om nieuwe chauffeurs te vinden. Geïnteresseerden mogen een dagje zelf in een touringcar rijden. Het gaat dan niet meteen om fulltime banen: “We hebben mensen in dienst die een totaal andere, drukke baan hebben. En die vinden het heerlijk om een dagje bus te rijden om even het hoofd leeg te maken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie