Binnenland
KRO-NCRV

Huisvesting arbeidsmigranten: 'Wat ik nu zie is heel schrijnend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisvesting arbeidsmigranten: 'Wat ik nu zie is heel schrijnend'

"We hebben toch ook zoiets als een maatstaf voor een humaan bestaan? Hoe het nu is, dat moeten we gewoon niet willen in Nederland", dat zegt FNV-tolk Annemarie de Zeeuw over de slechte huisvesting van veel arbeidsmigranten, bij Spraakmakers.

Veel mensen die in Nederland komen werken wonen en werken nog steeds in slechte omstandigheden. Dit komt doordat sommige bazen en uitzendbureaus hen uitbuiten omdat ze in een kwetsbare positie zitten. Ze hebben slechte plekken om te wonen en krijgen niet genoeg betaald. Het kabinet komt vandaag met een wetsvoorstel om deze uitbuiting via het strafrecht aan te pakken.

De stelling vandaag bij Stand.nl: 'Het is goed dat slechte behandeling van arbeidsmigranten strafbaar wordt.'

Met onbekenden op één kamer slapen

"Veel arbeidsmigranten wonen in hotels waar ze met meerdere personen op een kamer slapen", stelt De Zeeuw. "Vaak liggen ze met een vreemde op de kamer, dus dat is ook altijd spannend." De Zeeuw bezoekt veel arbeidsmigranten in hun thuissituatie. Ze stelt dat veel van hen ook wonen in stacaravans, vakantiehuisjes, of in omgebouwde kantoren. "Wat ik elke dag zie, en mijn collega’s ook, dat is heel schrijnend."

De Zeeuw noemt de maatregelen in het wetsvoorstel belangrijk, maar vraagt zich af hoe de handhaving ervan wordt geregeld. Ze denkt dat er op dit vlak nog een lange weg te gaan is. "Soms adviseer ik migranten (die in slechte omstandigheden wonen of werken) 'ga naar het bureau en doe een melding.' Nou, die worden daar weggestuurd.”

Ook als De Zeeuw zelf zo’n melding doet bij het OM, de politie of de Arbeidsinspectie zegt ze meestal bot te vangen. "Het ketst dan af op: 'het is het niet belangrijk genoeg', of 'we hebben geen ingangen'. Er moet echt strenger worden gehandhaafd."

Gemeente met de handen in het haar

"Ik denk dat het een belangrijke stap is dat werkgevers en uitzenders, die er echt een potje van maken, nu ook strafrechtelijk kunnen worden aangepakt", zegt de Haagse wethouder Martijn Balster. "Want als gemeente zitten we vaak met de handen in het haar, als we situaties van slecht verhuurderschap tegenkomen. Als er bijvoorbeeld geen huisvesting is geregeld door een tuinder in het Westland ,dan slapen mensen in de oude particuliere wijken in onze stad. Niemand die erop let dat dat fatsoenlijk gebeurt.” Balster vindt dit een rol van de uitzenders en werkgevers die deze mensen in dienst hebben. "En hen soms ook onder valse voorwendselen naar ons land halen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie