Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Eerste wereldreis op mankracht voltooid

foto: WIKIfoto: WIKI
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eerste wereldreis op mankracht voltooid

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 6 oktober 2007, voltooide Jason Lewis als eerste een reis om de wereld zonder motor- of zeilkracht.

De reis begon in 1994 in Londen. Lewis en zijn vriend Steve Smith fietsten naar Portugal om daar, roeiend, de Atlantische Oceaan over te steken. 111 dagen brachten ze door op een bootje richting Florida.

Al skeelerend door de VS, krijgt Lewis een ongeluk. Hij wordt geschept door een dronken automobilist en breekt zijn benen. Hij moet negen maanden revalideren. Eind 1998 geeft zijn reisgenoot op en peddelt Lewis alleen verder van Hawaï naar de Salomonseilanden.

In september 2000 komt hij aan in Australië. Via Indonesië reist hij naar China en Nepal. Na een kajaktocht komt hij aan in Afrika. Dan reist hij via Egypte en Turkije naar Frankrijk.

Dertien jaar na het begin van zijn reis peddelt hij van Frankrijk terug naar het Verenigd Koninkrijk. Hij overleefde malaria, milde schizofrenie en een krokodil-aanval.

Na zijn reis schreef hij het boek 'Donkere Wateren' en werd er een documentaire over hem gemaakt.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie