Binnenland
BNNVARA

'Buma is op weg naar de uitgang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buma is op weg naar de uitgang'

Wie wordt de nieuwe leider van het CDA? Die vraag zingt opeens hardnekkig rond bij het CDA. Binnen de partij gonst het van de geruchten over wie wil en wie niet. Twee kroonprinsen lopen zich in elk geval al warm: Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra. Zij hebben zelfs een eigen 'team' achter zich. Één naam noemt alleen niemand: Sybrand Buma, de man die nu de partij leidt. De Nieuws BV zocht uit hoe dat kan.

Na jaren van interne rust broeit het opeens binnen het CDA. Sybrand Buma, sinds 2012 de leider, geldt binnen de partij als afgeschreven voor het lijsttrekkerschap bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. Daardoor ruiken tal van partijleden opeens hun kans om de partij een nieuwe smoel te geven. Dat concludeert De Nieuws BV op basis van gesprekken met insiders.

Vicepremier Hugo de Jonge en Minister van Financiën Wopke Hoekstra lopen zich in elk geval al warm voor een openlijke strijd en gelden als de grote kanshebbers. Andere prominenten, zoals die van staatssecretarissen Mona Keijzer en Raymond Knops, doen de ronde als dark horses.

Team Wopke en team Hugo

Sommige partijleden identificeren zich zelfs al als leden van 'team Wopke' en 'team Hugo'. Oud-partijvoorzitter en -minister Marja van Bijsterveldt geldt als aanvoerder van team Hugo, haar vroegere medewerker. Prominenten Joop Wijn en Jan Kees de Jager vormen samen de 'adoptie-ouders' van Wopke Hoekstra. Waarschijnlijk zal geen van de kandidaten Sybrand Buma openlijk afvallen, zeggen de ingewijden. Volgens hen is het aan de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum om een leiderschapsverkiezing te organiseren vóór de komende verkiezingen.

Kanshebbers

Opiniepeiler Maurice de Hond doet op dit moment onderzoek naar de populariteit van een aantal kanshebbers. Aanstaande zondag komt hij met de uitslag, maar voorlopig zet hij zijn kaarten op Hugo de Jonge: "De Jonge doet het vooral sterk bij CDA-kiezers. Als Buma weg zou gaan, dan heeft De Jonge de grootste electorale potentie."

Dit item kwam tot stand op basis van gesprekken met 10 ingewijden binnen het CDA. De Nieuws BV is iedere werkdag te horen tussen 12.00 en 14.00.

Is Buma straks nog CDA-leider?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie