Binnenland
NOS

Urgenda-directeur Minnesma: 'Politici praten burgers angst over klimaat aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda-directeur Minnesma: 'Politici praten burgers angst over klimaat aan'

De Nederlandse stichting Urgenda was in 2015 ineens wereldnieuws. Ze wonnen een grote rechtszaak tegen de staat. De rechter droeg de Staat op de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Sindsdien staat Urgenda-oprichter Marjan Minnesma bekend als een van de grootste voorvechters van een duurzamere toekomst. De Volkskrant zette haar op plaats 22 in de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Marjan Minnesma en haar klimaatstrijd tegen de overheid

De moeder van drie kinderen probeert zo duurzaam mogelijk te leven. In Met het Oog op Morgen geeft ze bijvoorbeeld aan met de elektrische auto naar de studio te zijn gekomen. Hoewel ze tot 250 kilometer kan rijden op een volle accu, moest ze richting Hilversum onderweg nog wel stoppen.

Minnesma is niet altijd een voorvechter geweest op het gebied van het klimaat. Tijdens haar eerste studie heeft ze zelfs stage gelopen bij Shell. Na de geboorte van haar kinderen werd ze pas echt actief. "Als je tien jaar lang aan de universiteit hebt gewerkt met de beste wetenschappers en zij vertellen jou dat de tweede helft van de eeuw niet zo gezellig wordt op de aardbol. Dan denk je aan de kinderen die je op de wereld hebt gezet, die moeten ook een leven hebben."

Aanpak

De afgelopen dagen was er veel onenigheid binnen de coalitie over afspraken uit het klimaatakkoord. Minnesma snapt niet dat er nog steeds politici zijn die de opwarming van de aarde niet heel serieus nemen. "Als je weet hoe het echt zit, dan weet je dat je er geen speeltje van kan maken". Ze denkt dat politieke partijen het klimaat nog teveel gebruiken als partijstrategie en te weinig de echte nood ervan inzien.

Zo wordt mensen angst aangepraat door politici, vindt de directeur Minnesma. "Als je een warmtepomp zou nemen in plaats van een cv-ketel heb je het nog steeds warm. Dan hoef je echt niet met vijf truien in een hoekje te hoeven zitten." Volgens haar hoeft een warmtepomp niet duurder te zijn dan een gewone CV-ketel. "Er wordt af en toe gedaan alsof het hele leven op de kop gaat, maar dat is niet zo. We moeten een paar dingen veranderen, maar dat is niet zo rigoureus als nu wordt verteld. "

Ster advertentie
Ster advertentie